Sfatul specialistului

Cum se manifestă dermatita atopică în funcție de vârstă?

Se diferențiază, la cei mici, două tipuri mari de dermatită. În ce constau deosebirile dintre ele, aflăm de la medicul specialist.

Dr. Iuliana Lupu, medic dermatolog (Clinica Medicum), vorbește în emisiunea „Dermatita la bebeluşi şi copii“ despre un subiect de interes în rândul celor mici.

Iată mai jos răspunsul la întrebarea Cum se manifestă dermatita atopică în funcție de vârstă?

Există două tipuri mari de dermatită la cei mici: sugarul și copilul până în doi ani și copilul peste doi ani. La copilul până în doi ani, leziunile au tendința să fie foarte roșii, să aibă mai mult vezicule în suprafață și mai puțin scuame și cruste, apar în general în zonele convexe, rotunde, ale feței – pe frunte, obraji, menton (n.r. bărbie) -, zona din jurul gurii fiind cruțată. De asemenea, apar pe membre și pe trunchi, în zonele de contact cu suprafețele. Uneori există o suprapunere cu dermatita seboreică, în cazul căreia avem scuame gălbui la nivelul scalpului. Indiferent de aspectul clinic, pruritul e constant și, în timp, pielea copilului se usucă. Din fericire, jumătate din pacienți, până la vârsta de trei ani, nu mai prezintă simptome. Dermatita atopică a copilului cu vârsta peste doi ani poate apărea ori de novo, ori să fie o continuare a dermatitei atopice din primii doi ani. Afectează în general zonele de flexie (din acest motiv se numește și eczemă flexurală) – cum este plica din zona cotului, fața posterioară a genunchiului -, afectează gleznele, articulația pumnului, fesele, fața posterioară a coapselor.

Alte articole pe aceeași temă:
De ce este dermatita atopică un subiect atât de des întâlnit
Când avem o eczemă, cum ne dăm seama că este o dermatită atopică?