Sfatul specialistului

Când avem o eczemă, cum ne dăm seama că este o dermatită atopică?

Eczema se caracterizează prin erupții, abcese, leziuni umede sau uscate (însoțite de mâncărimi intense). Cum o asociem însă cu dermatita atopică?

În emisiunea „Dermatita la bebeluşi şi copii“, realizată de Bebe Tei şi Clinica Medicum, cu sprijinul Bioderma, Dr. Iuliana Lupu, medic dermatolog, răspunde la întrebarea „Când avem o eczemă, cum ne dăm seama că este o dermatită atopică?“:

Pentru a identifica dermatita atopică, sunt mai multe criterii, însă cele mai importante şi de ajutor sunt următoarele:

  • localizarea: de exemplu, la copilul peste doi ani, în general, leziunile de eczemă apar în plica cotului, în spatele genunchiului;
  • faptul că este intens pruriginoasă (mâncărime intensă a pielii);
  • caracterul recurent (apare şi reapare) sau, dimpotrivă, cronic (nu trece niciodată de tot);
  • existenţa unui istoric familial sau personal de dermatită atopică (există membri ai familiei care au această afecţiune copilul a mai fost diagnosticat cu această afecţiune).

Ce este dermatita? Dermatita este similară cu eczema şi descrie un grup mare de boli inflamatorii ale pielii. Cu alte cuvinte, dermatita este o inflamaţie a pielii. Se manifestă prin apariţia unor semne sau a unor plăgi, adică pete mai mari, roşii, care mănâncă foarte tare şi au pe suprafaţă vezicule, cu margini mai mult sau mai puţin bine demarcate.

De câte feluri este dermatita? Există dermatite acute, care au pe suprafaţa petelor vezicule, există eczeme subacute care, pe lângă vezicule, prezintă şi scuame, şi cruste galbene, şi există eczeme cronice, de lungă durată. În cazul celor din urmă, din cauza pruritului (mâncărime a pielii) şi a scărpinării, pielea începe să se îngroaşe, pe suprafaţa leziunilor începând să apară fisuri. Toate cele trei stadii sunt însoţite de prurit, detaliu care alterează calitatea vieţii şi somnul, fiind extrem de deranjant în special pentru un copil în dezvoltare.

Citeşte şi: De ce este dermatita atopică un subiect atât de des întâlnit