Sarcină

3 afirmaţii des întâlnite despre (in)fertilitate. Care este adevărul?

Încerci de ceva vreme să faci un copil şi nu reuşeşti să rămâi însărcinată? Posibil să fi auzit în jurul tău tot felul de poveşti. În multe situaţii, adevărul este trunchiat, iar cauza reală este cu totul alta. Iată câteva exemple:

„Sigur am ceva şi nu pot face copii. Infertilitatea este până la urmă o problemă feminină“

Să fii perfect sănătoasă nu este singura condiţie să rămâi însărcinată. Există femei care nu au nici o problemă medicală şi reuşesc cu greu să aducă un copil pe lume. „Am făcut încercări disperate, intrasem în panică… Oare de ce nu rămâneam gravidă?! Era ceva cu mine? Da, era… Motivul? Stresul! Doar când mi-am reanalizat viaţa şi am tăiat de pe listă ceea ce mă agita, am reuşit să rămân însărcinată“, spune Cătălina M. (33 de ani). Revenind la infertilitate, aflaţi că nu este un „defect“ strict feminin. În aproximativ 40% din situaţii, este implicat şi un factor masculin. În cazul bărbaţilor ar putea fi vârsta înaintată, mai exact peste 45 de ani. Un studiu publicat pe sciencedaily.com, despre felul în care vârsta înaintată a bărbatului ar putea afecta sarcina şi copilul, precizează: „Pe lângă vârsta înaintată, asociată cu un risc crescut de infertilitate masculină, odată cu trecerea anilor au loc transformări şi în <<calitatea>> spermei. De exemplu, aşa cum, în timp, forţa musculară, flexibilitatea şi rezistenţa fizică scad, la bărbaţi, sperma tinde să îşi slăbească din <<vigoare>>“. În concluzie, afirmaţia că „Infertilitatea este până la urmă o problemă feminină“ este doar un mit.

„Îmi este ruşine să apelez la tratamente pentru fertilitate“

Iată o afirmaţie care este mai curând o prejudecată decât un mit. Când spui asta, la fel de bine ai putea afirma că îţi este ruşine să devii mamă. Dacă tu şi partenerul tău vă doriţi din tot sufletul acest lucru, suntem pregătiţi să fiţi părinţi şi aveţi resursele financiare necesare, atunci nimeni nu poate sta în calea dorinţei voastre.

„Atât timp cât menstruaţia este regulată, pot face oricând un copil“

Cei care au spus că vârsta ideală pentru a face un copil este până în 30 de ani au dreptatea lor. Asta nu înseamnă că după 30 de ani nu mai face nimeni copii. Dimpotrivă, din ce în ce mai multe cupluri devin părinţi după acest prag. Ce e bine de ştiut? Chiar dacă ovulaţia este regulată, iar producţia de estrogen şi progesteron a ovarelor este normală, cu cât anii trec, cu atât ovulele devin tot mai puţin capabile de a fi fecundate. Intervalul variază de la caz la caz. Este recomandat, aşadar, un control pentru a şti cu exactitate unde te situezi.

Citeşte şi:
Ştiinţă vs etică: va fi copilul un produs de laborator?
Sarcina criptică sau sarcina misterioasă: de ce unele femei nu ştiu că sunt însărcinate
3 mituri despre sarcină