Sarcină

3 mituri despre sarcină

Femeie gravidă

Despre sarcină, se spun multe – despre cât și ce să mâncăm, până la „ravagiile“ pe care le fac hormonii. Am luat câteva mituri și le-am pus sub lupa adevărului.

„Mănâncă suficient de mult încât să hrănești două guri!“

Iată un îndemn care vine în mod special de la mame, soacre, mătuși & co. Grija pentru hrana fizică, interesul exagerat pe care îl acordăm mâncării a devenit aproape un sport național. Important e să mănânci, important e să ai mereu frigiderul plin, important e să nu mori de foame… În timpul sarcinii, organismul asimilează oricum niște kilograme pentru că: sânii se măresc, uterul crește în volum, lichidul amniotic, placenta și fătul „ajută“, și ele, la mișcarea spre dreapta a acului de cântar. În concluzie, te îngrași oricum atât timp cât organismul trece printr-o serie de modificări absolut normale. Imaginează-ți că mănânci haotic, necalculat, doar în ideea că așa e bine și că ai de hrănit două guri… S-ar putea ca lucrurile să îți scape de sub control. Și-atunci, alege mai curând să mănânci sănătos decât să mănânci mult, consultă-te cu un nutriționist pentru a primi sfatul potrivit ție, fă-ți poftele cu măsură și, decât să te gândești nonstop la ce mai mănânc eu azi, încearcă să ai în vedere și cum să îți mai bucuri sufletul.

„O să pierzi câte un dinte la fiecare sarcină!“

În sarcină îți cad dinții, nu o să-ți mai vină nici o pereche de pantofi, iar tu te vei transforma în Marea Uriașă Prietenoasă. Glumim, desigur… Sunt atâtea mituri despre sarcină, iar multe dintre ele par de-a dreptul amuzante. Apropo de „fragilitatea dentară“, în perioada sarcinii, problema dentară cel mai des întâlnită este legată de sângerarea gingiilor. „De obicei, responsabilă pentru această neplăcere este gingivita de sarcină (inflamaţia gingiei). Particulele alimentare prinse între dinţi şi gingii antrenează bacterii care favorizează această inflamaţie. Deşi această boală poate afecta pe oricine, hormonii de sarcină o agravează adesea prin faptul că determină creşterea în volum a ţesuturilor şi creşterea aportului sangvin la nivelul gingiilor“, ne-a spus doamna Dr. Manuela Lupaşcu, medic specialist stomatologie generală (Clinica LLL Dental). O altă problemă stomatologică mai este apariţia cariilor dentare. Cauza este dată de schimbarea echilibrului acidolactic din cavitatea bucală, precum şi ponderea populaţiilor bacteriene benefice, care pot predispune la apariţia cariilor.

„Dacă bei lapte mult, o să faci lapte și nu o să ai probleme cu calciul!“

Consumul cu măsură este o regulă care se aplică și în cazul laptelui. Nu este vorba că nu este permis să bem lapte în timpul sarcinii, ci de cât de mult avem voie să bem. Iată care este explicația medicului: „Laptele conţine o cantitate mare de calciu, într-adevăr, însă organismul nostru nu îl poate metaboliza. Şi-atunci ce facem? Scoatem calciul din organismul nostru, ca să digerăm calciul din lapte. În acest context, laptele de vacă, dacă este consumat în exces, poate duce la rahitism“. Informaţia este oferită de dr. Gianina Braşoveanu, medic primar obstetrică-ginecologie, în emisiunea cu titlul „Metode de screening şi evaluare a femeilor gravide“, realizată de Bebe Tei şi Clinica Medicum.

Citește și: Poftele în sarcină, o altfel de abordare