Sarcină

Absenţa menstruaţiei nu anunţă întotdeauna o sarcină

Unul dintre primele semne care anunţă o sarcină este, de obicei, lipsa menstruaţiei. Sunt cazuri însă când acest lucru are în spate şi alte cauze.

Absenţa menstruaţiei, modificări ale sânilor (devin mai sensibili, mai grei şi mai dureroşi) şi oboseala sunt printre principalele semne care indică prezenţa unei sarcini. Alte semne care anunţă o sarcină mai sunt: greţuri, vărsături, arsuri la stomac, iritabilitate crescută, reacţii diferite faţă de anumite gusturi sau mirosuri, pofte – acestea apar în general de-a lungul primelor luni de sarcină şi nu neapărat în rândul tuturor femeilor.

În ce situaţii menstruaţia nu anunţă o sarcină. Există şi alţi factori care duc la perturbarea ciclului menstrual: neregularitatea acestora, un şoc emoţional puternic (care poate opri menstruaţia sau, dimpotrivă, o poate instala mai devreme), stresul, o afecţiune, apropierea menopauzei, dar şi alte motive care ţin de reacţia organismului la mediu, cum ar fi schimbarea climei (în timpul unei vacanţe, de exemplu).

Amenoreea poate fi, de asemenea, rezultatul unor boli care afectează hipotalamusul, glanda pituitară, ovarele, uterul, colul uterin sau vaginul. Printre acestea se numără tulburările hormonale, malformațiile congenitale, afecţiunile genetice și medicamentele.

La polul opus: mitul sângerării „peste“ sarcină. Sunt situaţii când unele femei spun că le-a venit menstruaţia peste sarcină – fapt pe care medicii îl infirmă: este un mit, o preconcepţie. Sângerările din sarcină, atunci când au loc, diferă de cele din perioada menstruaţiei (ca durată sau cantitate de sânge). Un test de sarcină şi un consult la medicul ginecolog vor confirma sau nu prezenţa unei sarcini.

Referinţe: Ghidul mamei grijulii (Biblioteca medicală a familiei) – Larousse, Enciclopedia Rao 2002, traducere din limba franceză: Doina Pienescu; „Se poate întâmpla să vină menstruaţia peste sarcină?“ Medicul specialist răspunde; Absence de règles – www.msdmanuals.com.