Sfatul specialistului

„Se poate întâmpla să vină menstruaţia peste sarcină?“ Medicul specialist răspunde

„Se poate întâmpla să vină menstruaţia peste sarcină?“ Cât mit şi cât adevăr se află în spatele acestei afirmaţii atât de des întâlnită?

Dr. Elena Cocîrță, medic specialist în obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), ne vorbeşte despre diferenţa dintre sângerările din sarcină şi sângerările din timpul menstruaţiei pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă cu organismul nostru şi pentru a înţelege, astfel, importanţa consultării unui specialist.

Sângerările din perioada menstruaţiei vs sângerările din timpul sarcinii
Existenţa menstrei „peste“ o sarcină este un mit
Contextele în care, în sarcină, apar sângerările anormale

Sângerările din perioada menstruaţiei vs sângerările din timpul sarcinii. Multe femei experimentează sângerări care sunt considerate de către acestea ca fiind menstruaţie, dar sunt diferite ca durată sau cantitate de sânge pierdută, comparativ cu menstruaţiile obişnuite. În aceste situaţii, primul lucru care trebuie făcut este un test de sarcină şi o vizită la medic pentru identificarea cauzei sângerării anormale care, de cele mai multe ori, este sarcina.

Existenţa menstrei „peste“ o sarcină este un mit. Menstruaţia apare doar în lipsa unei sarcini. Lunar, sub influenţa hormonală, se eliberează un ovocit de la nivelul unui folicul, fenomen numit ovulaţie. Dacă acest ovocit este fecundat de către un spermatozoid, se formează embrionul, care se va implanta la nivelul stratului intern al uterului – endometru, strat care va creşte şi va ajuta la formarea placentei. Dacă sarcina nu se formează, endometrul îngroşat se va elimina apărând menstruaţia. Aşadar, existenţa menstrei „peste“ o sarcină este un mit.

Contextele în care, în sarcină, apar sângerările anormale. Există situaţii când, în timpul sarcinii, pot apărea sângerări anormale. Iată care sunt acestea:

  • sângerarea de implantare – aceasta presupune existenţa unei sângerări în cantitate mică, ce apare între zilele 10-14 după concepţie şi este dată de nidaţie – implantarea sarcinii la nivelul uterului;
  • sângerare din cauza unei hemoragii subcorionice – se poate produce o mică dezlipire a placentei care provoacă de obicei o sângerare care alarmează pacienta, dar este de cele mai multe ori autolimitată;
  • o sângerare abundentă asociată frecvent cu durere pelvină în trimestrul I de sarcină poate însemna o ameninţare de avort;
  • în cadrul unei sarcini extrauterine pot exista sângerări vaginale care de obicei sunt în cantitate mică şi maronii;
  • în cea de-a doua parte a sarcinii pot să apară sângerări în cadrul unor patologii precum: placenta praevia – placenta inserată în apropierea colului uterin pe care poate să îl acopere parţial sau total (sângerarea este cu sânge roşu, fără asocierea durerii); dezlipirea prematură de placentă normal inserată – presupune formarea unui hematom care separă o parte de placentă de peretele uterin cu consecinţe negative asupra fătului (sângerarea se însoţeşte de contracţii uterine foarte intense şi dese).

În toate situaţiile unei sângerări anormale, pentru un diagnostic corect şi o conduită adecvată, este necesar consultul medical.


Dr. Elena Cocîrță este medic specialist obstetrică-ginecologie cu competență în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că profesionalismul, dăruirea și răbdarea cu care tratează și consiliază pacientele sunt esențiale pentru succesul relației medic-pacient și succesul actului medical. De asemenea, capacitatea de adaptare, de comunicare și respect pentru opțiunile pacientei trebuie să conducă la individualizarea fiecărei consultații.

Citește și: „Pot duce o sarcină dacă am fibrom uterin?“ Medicul specialist răspunde