Sfatul specialistului

„Pot duce o sarcină dacă am fibrom uterin?“ Medicul specialist răspunde

Influenţa fibromului asupra sarcinii, dar şi influenţa sarcinii asupra fibromului sunt întrebări frecvente care le preocupă pe femeile însărcinate.

Ce este fibromul uterin, ce spun statisticile privind evoluţia lor în sarcină şi în ce condiţii pot apărea complicaţii? Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), ne răspunde la toate aceste întrebări:

Ce este fibromul uterin?
Ce spun statisticile privind evoluţia fibroamelor în sarcină?
Care sunt factorii care pot duce la complicaţii?

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin este o tumoră benignă care se dezvoltă din peretele muscular uterin, cu o prevalenţă în sarcină care variază între 1.5 şi 10%. Influenţa fibromului asupra sarcinii, dar şi influenţa sarcinii asupra fibromului sunt întrebări frecvente care preocupă pacientele. Este important de ştiut că majoritatea femeilor însărcinate care au fibroame uterine nu prezintă nicio complicaţie în sarcină legat de aceste tumori.

Ce spun statisticile privind evoluţia fibroamelor în sarcină?

Sarcina poate influenţa dimensiunea unui miom prin modificările hormonale specifice acestei perioade şi prin creşterea fluxului sangvin la nivelul uterului. S-a arătat că peste jumătate dintre fibroame rămân la aceeaşi dimensiune pe parcursul sarcinii, în timp ce 20-30% dintre ele cresc în dimensiuni. Fibroamele cu dimensiuni de peste 5 cm se măresc mai frecvent decât cele mai mici, iar această creştere se produce în special în primul trimestru de sarcină.

Care sunt factorii care pot duce la complicaţii?

Complicaţiile sarcinii legate de fibroame uterine, atunci când apar, depind de localizarea, dimensiunea şi numărul lor. Cea mai frecventă complicaţie este degenerescenţa (necroza) unei formaţiuni fibromatoase, lucru datorat scăderii vasculariţiei fibromului din cauza creşterii rapide a acestuia. Manifestarea clinică în această situaţie este reprezentată de durere. Alte complicatii care pot apărea sunt reprezentate de:

  • avort – fibroamele localizate submucos (în contact cu cavitatea uterină şi cu sarcina) pot afecta implantarea sarcinii şi dezvoltarea placentei;
  • naştere prematură – fibroamele de mari dimensiuni sau cele multiple pot destinde suplimentar uterul şi pot determina contracţii uterine înainte de termen;
  • prezentaţie distocică – mioamelemari care proemină în cavitatea uterină şi o pot distorsiona, sau cele localizate la nivelul părţii inferioare a uterului pot conduce la poziţionarea copilului în prezentaţie pelviană sau transversă, şi nu craniană;
  • decolarea de placentă – fibroamele de mari dimensiuni aflate în contact cu placenta pot duce la scăderea volumului sangvin la acel nivel, crescând şansele de sângerare şi decolare a placentei;
  • operaţia cezariană – fibroamele se pot asocia cu un risc mai crescut de operaţie cezariană; acest lucru se întâmplă în cazul mioamelor localizate la nivelul segmentului uterin şi care pot obstrua calea de naştere sau din cauza prezentaţiilor distocice.

Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Elena Cocîrță este medic specialist obstetrică-ginecologie cu competență în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că profesionalismul, dăruirea și răbdarea cu care tratează și consiliază pacientele sunt esențiale pentru succesul relației medic-pacient și succesul actului medical. De asemenea, capacitatea de adaptare, de comunicare și respect pentru opțiunile pacientei trebuie să conducă la individualizarea fiecărei consultații.

Citeşte şi:
Mă înţeapă sânul stâng. Ce trebuie să fac, ecografie mamară sau mamografie?
Sunt însărcinată în 20 de săptămâni şi vreau să fac o extracţie dentară. Afectează intervenţia bebeluşul?
Distanța dintre sarcini: cum evităm complicațiile dacă nu a trecut suficient timp de la prima naștere