Sfatul specialistului

Sunt însărcinată în 20 de săptămâni şi vreau să fac o extracţie dentară. Afectează intervenţia bebeluşul?

Mersul la medicul stomatolog, în timpul sarcinii, nu e doar sigur, ci şi recomandat. Date fiind modificările care apar din cauza secreţiilor hormonale şi care se manifestă şi la nivelul cavităţii bucale, este bine să prevenim complicaţii mai puţin dorite.

„Sunt însărcinată în 20 de săptămâni şi vreau să fac o extracţie dentară. Afectează intervenţia bebeluşul?“ – ne-a întrebat o cititoare pe adresa redacţiei. Plecând de la această întrebare, dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), ne-a oferit mai multe informaţii despre intervenţiile stomatologice din timpul sarcinii:

Ce probleme dentare pot apărea în sarcină?

Consultaţia şi tratamentele stomatologice sunt sigure şi indicate a se efectua în timpul sarcinii atunci când sunt necesare. Sarcina, prin secreţiile hormonale specifice, conduce la modificări care predispun la depunerea plăcii bacteriene. În plus, vărsăturile specifice primului trimestru cresc aciditatea cavităţii bucale producând demineralizarea smalţului dentar sau carii. De aceea, gravidele pot necesita tratamente stomatologice mai frecvente.

În ce condiţii se face extracţia dentară în sarcină?

Extracţia dentară poate fi efectuată în orice trimestru de sarcină dacă medicul stomatolog consideră necesar acest lucru. Anestezicele locale, de tipul Xilină sau Lidocaină, sunt folosite în cantitate cât mai mică posibilă, dar suficientă pentru a asigura confortul pacientei. De multe ori, tratamentul dentar poate necesita administrarea altor tipuri de medicamente, precum antibioticele. Anumite clase, precum Penicilinele sau Cefalosporinele, sunt permise în sarcină.

Este permisă radiografia dentară în sarcină?

Radiografia dentară, atunci când este necesară, se poate efectua pe parcursul sarcinii. Sunt necesare luarea unor măsuri de siguranţă suplimentare, precum şorţul de plumb şi radiografierea strict a zonei interesate. Toate acestea, pentru a limita efectele razelor Roentgen, în special în trimestrul I, atunci când se formează bebeluşul.


Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Elena Cocîrță este medic specialist obstetrică-ginecologie cu competență în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că profesionalismul, dăruirea și răbdarea cu care tratează și consiliază pacientele sunt esențiale pentru succesul relației medic-pacient și succesul actului medical. De asemenea, capacitatea de adaptare, de comunicare și respect pentru opțiunile pacientei trebuie să conducă la individualizarea fiecărei consultații.

Citeşte şi: Igiena dentară în sarcină