Sarcină

Igiena dentară în sarcină

În timpul sarcinii, îngrijirea orală are nevoie de o atenţie sporită. De ce? Pentru că, sub influenţa schimbărilor hormonale, gingiile sunt mai predispuse la sângerări. De la kitul ideal pentru o bună igienă dentară, până la gesturi alimentare sau tipuri de băuturi de consumat, iată câteva informaţii utile:

1. Periajul de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, este esenţial. Dacă folosim periuţă manuală, periajul durează patru minute. În cazul periuţei electrice, timpul este setat la două minute. Fie că e vorba de periuţa clasică sau de capul periuţei electrice, ambele trebuie schimbate o dată la trei luni.

2. Apa de gură ţine bacteriile departe. După folosirea apei de gură, este preferabil ca timp de 30 de minute să nu se mănânce şi să nu se bea nimic.

3. Aţă dentară sau duş bucal? Din ce în ce mai mulţi medici stomatologi recomandă duşul bucal în locul aţei dentare. Aţa dentară poate răni gingiile atunci când nu este folosită corect (sau din neatenţie). Duşul bucal, deşi mai costisitor, nu doar că îndepărtează resturile alimentare dintre dinţi, dar luptă şi împotriva plăcii bacteriene şi, mai mult de-atât, masează gingiile.

4. Vizitele la medicul stomatolog nu trebuie evitate. În mod obişnuit, este recomandat ca, o dată la 6 luni, să facem un detartraj profesional. Depunerile de tartru sunt una dintre principalele cauze ale inflamării gingiilor. Însă în sarcină, un rol îl au şi schimbările hormonale. Aşadar, imediat ce observăm anumite sensibilităţi dentare sau ale gingiei, este bine să facem o programare la medicul stomatolog.

5. Încercaţi să limitaţi consumul de dulciuri, băuturi carbogazoase, alimente tari, alimente lipicioase, alimente/ băuturi foarte reci sau, dimpotrivă, fierbinţi. Sunt câteva gesturi alimentare de bază. Iar atunci când doriţi să vă satisfaceţi totuşi pofta de dulce, beţi apă multă după (în cazul în care nu aveţi posibilitatea să vă spălaţi imediat pe dinţi).

Părerea medicului stomatolog despre sângerări gingivale, hiperplazia gingivală şi tumora gingivală din sarcină:

Sângerările gingivale sunt cel mai des întâlnite afecţiuni. Este un fenomen normal, influenţat de schimbările hormonale, de creşterea concentraţiei lor. Apare apoi o hiperplazie gingivală care este tranzitorie, rămânând ca, în acest context, atenţia să fie îndreptată către igienizare, detartraj şi chiar alimentaţie. Se mai poate întâlni tumora gingivală, şi ea o afecţiune tranzitorie, care trece de la sine după naştere sau, dacă nu, printr-o mică intervenţie chirurgicală, efectuată tot după naştere. (Florin Catană, medic stomatolog)

Citeşte şi:
Sunt gravidă şi mi se face greaţă de la pasta de dinţi. Ce soluţii am?
Arsurile la stomac în sarcină: cauze şi prevenţie
Meniul unei graviduţe, recomandat de nutriţionist