Sfatul specialistului

„Sunt gravidă şi mi se face greaţă când mă spăl pe dinţi. Cum pot scăpa de problemă?“

Cum am putea atenua starea de greaţă provocată de periajul dentar, în timpul sarcinii? Iată părerea a doi medici stomatologici.

Stările de greaţă care apar în sarcină sunt în legătură cu secreţia de HCG, gonadotropina corionică umană. Stările acestea durează până când secreţia de HCG se opreşte, lăsând loc placentei să producă progesteronul. Există gravide cărora le vine să vomite de la banalul act al periajului dentar sau din cauza gustului pastei de dinţi. Pentru prima situaţie, dr. Manuela Lupaşcu, medic specialist stomatologie generală – Clinica LLL Dental – recomandă:

Să aştepte calmarea senzaţiei de greaţă şi abia atunci să încerce un nou periaj. Să-şi schimbe periuţa de dinţi cu una cu capăt mai mic, eventual una pentru copii, pe care s-o <<simtă>> mai puţin. Să se concentreze pe respiraţie, şi nu pe senzaţia de greaţă atunci când periază dinţii, mai ales pe cei din spatele cavităţii bucale. Dacă senzaţia de greaţă nu cedează zile de-a rândul, iar sfaturile de mai sus nu funcţionează, gravida poate aplica pasta de dinţi cu degetul şi poate curăţa, astfel, dantura. Însă este o soluţie disperată, pe termen foarte scurt, care nu ar trebui să înlocuiască procedurile corecte de igienă orală.

Atunci când, în schimb, greaţa este cauzată de gustul pastei de dinţi, sugestia medicului stomatolog Florin Catană este următoarea:

Cum pe piaţă sunt nenumărate tipuri de pastă de dinţi, unica variantă pentru femeile însărcinate cărora li se face greaţă din cauza gustului pastei de dinţi, este să încerce aroma cu care cred că simpatizează mai mult, ştiindu-şi poftele legate de gust şi preferinţele care îi apar în perioada sarcinii.

Citeşte şi: Ce ne recomandă nutriţionistul să mâncăm în sarcină