Sarcină

Hormonii şi sarcina: ce rol au şi cum ne influenţează starea

Hormonii şi sarcina

Se spune că, în sarcină, hormonii îşi fac de cap. Îşi fac de cap, dar cu cap. Pentru că, plecând de la HCG, progesteron, estrogen şi până la oxitocină sau prolactină, fiecare are rolul lui foarte clar şi sunt responsabili de multe transformări prin care trece organismul.

HCG sau gonadotropina corionică umană: hormonul care anunţă sarcina

Este numit şi hormonul sarcinii şi este produs de placentă, mai bine zis de trofoblast, stratul celular periferic al oului care se află la originea placentei (se formează între ziua a 5-a şi a 7-a de la fecundaţie). Dacă la o femeie care nu este însărcinată valoarea estimativă a HCG-ului este sub 5,0 mIU/ml, la femeia însărcinată creşte peste 25 mIU/ml. Care este rolul acestui hormon? Ajută activitatea corpului luteal (sau corpul galben), care secretă progesteronul necesar menţinerii sarcinii/ implantării ovulului în uter până când se formează placenta. Detectabil în sânge şi urină, HCG-ul permite confirmarea unei sarcini foarte devreme şi într-un mod sigur. Stările de greaţă şi oboseala care apar în primul trimestru sunt cel mai probabil legate de secreţia de HCG (stările durează până în momentul în care secreţia de HCG se opreşte lăsând loc placentei să producă progesteronul).

Progesteronul: necesar implantării oului fecundat

În timpul sarcinii, progesteronul este produs de către placentă şi are un efect relaxant asupra muşchiului uterin. Însă, în acelaşi timp, poate reduce tonusul altor muşchi: ai stomacului, intestinului, vaselor de sânge. De-aici şi arsurile la stomac, apariţia constipaţiei, a senzaţiei de picioare grele şi retenţia de apă. Progesteronul creşte practic grosimea endometrului (mucoasa care căptuşeşte interiorul uterului) pentru a permite implantarea oului fecundat în uter (el favorizează şi menţine sarcina). Procesul prin care embrionul fertilizat se ataşează de peretele uterin se numeşte nidaţie, iar în timpul nidaţiei progesteronul atinge un nivel maxim.