Sfatul specialistului

Mă înţeapă sânul stâng. Ce trebuie să fac, ecografie mamară sau mamografie?

Cauzele înţepăturilor de la nivelul sânilor sunt diferite şi numai medicul poate stabili natura lor. De aceea este important, dacă vă confruntaţi cu înţepături în sân, să consultaţi, într-o primă fază, medicul specialist.

Care sunt cauzele durerilor/ înţepăturilor de la nivelul sânilor, de ce este necesar consultul medical şi când este recomandată ecografia mamară, când mamografia? Dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică (clinica Nativia), răspunde la toate aceste întrebări, după cum urmează:

De ce apar înţepăturile/ durerile la nivelul sânilor? Înţepăturile sau durerile la nivelul sânilor sunt frecvente, mai ales în cazul pacientelor tinere, în special în perioada premenstruală şi în perioada ciclului. Se manifestă, de obicei, la ambii sâni sau unul poate fi mai dureros (când sunt secundare unor modificări hormonale), dar se poate întâmpla să apară doar la un sân (dacă aveţi un chist inflamat, de exemplu).

De ce este necesar înainte de toate un consult medical? Un prim consult ar trebui să verifice dacă înţepătura este dată de modificări inflamatorii (cum ar fi mastita), dacă are legătură cu ciclul menstrual sau nu, să palpeze sânul dacă există vreun nodul în zona dureroasă sau dacă mai sunt şi alte semne asociate.

Când este recomandată ecografia mamară şi când mamografia? După acest prim consult, puteţi face o ecografie mamară dacă aveţi sub 40 de ani şi, peste această vârstă, este recomandabil să începeţi cu o mamografie, pentru a obiectiva o cauză de durere la nivel mamar.


Dr. Miruna Ispas, Medic specialist imagistică

Dr. Miruna Ispas este medic specialist radiolog, cu interes deosebit în imagistica femeii și oncologică. Are competențe în imagistica senologică, computer tomografie și rezonanță magnetică. De asemenea, este implicată în activitatea științifică, fiind laureata bursei în Imagistica Sânului oferită de Societatea Franceză de Radiologie și câștigătoare a numeroase premii în cadrul congreselor naționale.

Află şi răspunsurile la următoarele întrebări:
„Acum 3 luni am făcut o operaţie de extrauterină. După cât timp pot încerca să rămân însărcinată iar?“
„Este chiar atât de dureroasă naşterea naturală?“
„Este indicat duşul vaginal în timpul sarcinii?“