Sfatul specialistului

Este chiar atât de dureroasă naşterea naturală?

Teama de durerile naşterii este des întâlnită în rândul femeilor însărcinate. Ne sperie fie poveştile auzite în jur, fie scenariile pe care ni le facem plecând de la aceste poveşti.

Dar este, oare, chiar atât de dureroasă naşterea naturală? Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia), ne răspunde:

„Este important să ştim că durerea nașterii este una gestionabilă.“

Experiența fiecărei persoane în timpul travaliului este diferită. Durerea este subiectivă și poate varia foarte mult de la o persoană la alta. Pentru unele femei, durerile seamănă cu crampele menstruale, pentru altele, cu o presiune severă. O parte le descriu ca pe nişte valuri extrem de puternice care se simt ca nişte crampe abdominale. Este important să ştim că durerea nașterii este una gestionabilă și că sunt disponibile atât măsuri medicale, cât și holistice de atenuare a ei.

„Când vă gândiți la durerea nașterii, amintiți-vă că este intenționată, anticipată, intermitentă și necesară pentru nașterea bebelușului dumneavoastră.“

Durerea nu este neapărat consecventă în timpul travaliului și probabil că veți experimenta pauze între contracții sau în timpul expulziei. Cu toate acestea, este posibil să observați că durerea se intensifică pe măsură ce travaliul avansează și că unele aspecte ale durerii sunt temporare, în timp ce altele continuă o perioadă de timp și după naștere. Când vă gândiți la durerea nașterii, amintiți-vă că este intenționată, anticipată, intermitentă și necesară pentru nașterea bebelușului dumneavoastră.

În concluzie, încercaţi să nu asociaţi durerile naşterii cu ceva rău, problematic, ci cu o reacţie firească a corpului care să pregăteşte să expulzeze fătul: muşchii viitoarei mame lucrează intens pentru a se întinde şi a crea spaţiu pentru ca bebe să vină pe lume. 

Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie

Dr. Ruxandra Cigăran

Dr. Ruxandra Cigăran are ca principale competenţe ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că empatia şi comunicarea sunt esențiale în relația dintre medic şi pacient. Prin urmare, răbdarea, perseverenţa şi atenţia la detalii sunt calităţile pe care mizează în interacţiunea cu pacienţii. Dedică timpul necesar rezolvării cazurilor şi respectă cu strictețe fiecare procedură în parte.

Citeşte şi alte informaţii oferite de medicii speciliaşti de la Clinica Nativia:

Este indicat duşul vaginal în timpul sarcinii?
Distanţa dintre sarcini: care este intervalul optim între prima şi a doua naştere
Cât de tare se modifică vaginul după naşterea naturală şi în cât timp îşi revine?