Sfatul specialistului

„Acum 3 luni am făcut o operaţie de extrauterină. După cât timp pot încerca să rămân însărcinată iar?“

Sarcina extrauterină sau sarcina ectopică poate fi o sursă de temere pentru femeile care îşi doresc un copil şi întâmpină dificultăţi în acest sens. Odată trecute prin experienţa unei sarcini extrauterine, întrebarea lor este la cât timp după intervenţia chirurgicală pot reîncerca să rămână din nou însărcinate.

„Acum 3 luni am făcut o operaţie de extrauterină care s-a aflat la 7 săptămâni. A fost prima sarcină după 10 ani de încercări, dar nu a fost să fie… Am înţeles că pot rămâne în continuare, dar şansele sunt la jumătate. După cât timp pot încerca să rămân din nou însărcinată?“ – ne-a scris o cititoare, pe adresa redacţiei. Am întrebat-o, la rândul nostru, pe dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia), şi iată răspunsul:

Este recomandat să așteptați cel putin două cicluri menstruale sau trei luni după tratament înainte de a încerca din nou să obțineți o sarcină. De asemenea, este important ca dumneavoastră și partenerul să vă simțiți pregătiți atât fizic cât și psihic. Statistic, majoritatea femeilor care au avut o sarcină ectopică pot rămâne din nou însărcinate, chiar dacă li s-a eliminat o trompă uterină. Ocazional, poate fi necesară utilizarea unui tratament de fertilitate, cum ar fi FIV, dacă ambele trompe uterine sunt îndepărtate. Șansele de a avea o altă sarcină ectopică sunt mai mari dacă ați mai avut una, dar riscul este încă mic (în jur de 10%).

Dr. Ruxandra Cigăran Dr. Ruxandra Cigăran are ca principale competenţe ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că empatia şi comunicarea sunt esențiale în relația dintre medic şi pacient. În relaţia cu pacienţii, mizează pe răbdare, perseverenţă şi atenţia la detalii. Dedică timpul necesar rezolvării cazurilor şi respectă cu strictețe fiecare procedură în parte.

Citeşte şi: Este chiar atât de dureroasă naşterea naturală?