Sarcină

Cum ne dăm seama că fătul coboară?

Unul din semnele care arată că se apropie travaliul este, veşti bune!, senzaţia de uşurare pe care o simte viitoarea mamă. Uşurare, în sens fizic, datorată eliberării diafragmului. Cu alte cuvinte, fătul nu mai apasă în zona respectivă, respiraţia devenind automat mai uşoară.

Aşadar, cum ne dăm seama când „coboară“ bebe? O parte din răspuns l-aţi aflat deja: atunci când capul se poziţionează spre pelvis. Presiunea asupra diafragmei şi stomacului scade, iar respiraţia şi digestia devin mai uşoare.

Când se întâmplă asta? Depinde. În prima parte a ultimei luni de sarcină sau cu o săptămână ori două înainte de naştere. Odată cu intrarea în etapa de coborâre, nevoia de a urina se va simţi probabil mai des, apărând şi disconforturi în zona pelvisului şi a perineului.

În cazul femeilor aflate la prima sarcină, coborârea ar putea începe cu două săptămâni înainte de travaliu, iar în cazul celor care au mai trecut prin sarcini, mai aproape de momentul naşterii.

Procesul de „coborâre“ a fătului mai este cunoscut şi sub numele de angajare a capului şi, în afară de nevoia de a merge mai des la baie, se mai pot manifesta următoarele disconforturi: dureri de spate şi umflarea picioarelor. „Relaxarea încheieturilor și a ligamentelor ar putea să îți provoace dureri în zona osului pubian și dureri de spate. De asemenea, s-ar putea să simți o durere ascuțită când copilul se împinge în planșeul pelvin. Compresia vaselor de sânge din zona pelvină poate duce la umflarea picioarelor“, precizează dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrică-ginecologie. Ca soluţii pentru diminuarea presiunii pelvine, recomandă practicarea exercițiilor pentru pelvis (kegel, spre exemplu) sau așezarea pe partea stângă.

Referinţe:
„Semnele travaliului: la ce să te aştepţi“ (reginamaria.ro)
„Sarcina ta pas cu pas“ (Toni Kropp, Ed. Polirom)
„Cum recunoşti travaliul“ (nativia.ro)

S-ar putea să te intereseze:
Travaliul fals şi travaliul real: cum le diferenţiem
Săptămâna 38 de sarcină
Bagajul de maternitate: mărturia unei graviduțe