Sarcină

Travaliul fals şi travaliul real: cum le diferenţiem

Dacă eşti la prima sarcină, cel mai probabil vei lua imediat legătura cu medicul atunci când simţi contracţii ale uterului înainte de termen. Care este diferenţa dintre travaliul fals (TF) şi travaliul real (TR)?

Contracţiile pot apărea la sfârşitul trimestrului al doilea şi în trimestrul al treilea. Senzaţia asociată acestor mişcări ale uterului sunt comparate, în general, cu crampele din perioada menstruaţiei. Multe femei însărcinate spun că li se pare că se agită fătul, însă, în realitate, este vorba de contractatarea musculaturii uterine.

Contracţiile Braxton-Hicks descriu situaţia în care abdomenul sau uterul se strânge. Sunt neregulate și nu se întâlnesc la toate gravidele. Când durata lor depășește o oră, două, în mod cert este nu mai este vorba despre niște „contracții de pregătire“, așa cum mai sunt numite aceste contracții.

Diferenţa dintre TF şi TR, descriere generală: În cazul TF, contracţiile nu sunt, de obicei, apropiate, spre deosebire de TR, când contracţiile au loc la intervale de 4-6 minute, devenind, treptat, din ce în ce mai dese. Cât priveşte intensitatea lor, la TF sunt mai slabe, păstrându-şi această intensitate. La TR, însă, odată cu timpul, se resimt mai puternic şi sunt asociate, la un moment dat, cu presiunea vaginală. Localizarea durerii diferă şi ea: în prima situaţie (TF), se resimte în partea ventrală (regiunea pântecului), în situaţia a doua (TR), migrează dinspre spate spre partea anterioară. Mai mult, dacă la TF, mersul, statul întins pe spate, schimbarea poziţiei, creşterea aportului de fibre, hidratarea suplimentară, masajele de relaxare făcute de o persoană specializată ajută, la TR, contracţiile nu se opresc, indiferent de „remediul“ aplicat.

Care sunt cauzele TF sau al contracţiilor Braxton-Hicks, numite şi „contracţii-probă“? Factorii declanşatori sunt următorii: creşterea nivelului de estrogen şi contractarea uterului pentru 30 de secunde-două minute pentru a înlesni irigarea cu sânge a placentei (fapt care, spun unii medici, antrenează colul uterin pentru venirea pe lumea a copilului, favorizând dilataţia specifică ultimei perioade din sarcină). Pentru că la unele femei, aceste contracţii sunt mai intense şi, automat, asociate cu durerile naşterii, majoritatea dintre ele se prezintă la spital. Mai multe despre TR, aşa cum a fost trăit de o graviduţă, citiţi aici: Am născut natural, după un travaliu de o noapte.

Referinţe:
Contracțiile Braxton-Hicks (travaliul fals sau contracțiile de probă) – romedic.ro
Dr. Marjorie Greenfield – Ghidul viitoarei mame (Editura All)
Am născut natural, după un travaliu de o noapte – bebeteiubesc.ro