Sarcină

Dezlipirea de placentă în timpul sarcinii: care sunt cauzele

Dezlipirea de placentă în timpul sarcinii presupune separarea prematură de uter. În mod normal, placenta se desprinde de uter după expulzia fătului, iar atunci când acest lucru se întâmplă înainte, trebuie detectate imediat cauzele şi luate măsuri.

Ce se întâmplă când placenta se desprinde de uter prematur? Rolul placentei este esenţial pentru dezvoltarea fătului. Prin cordonul ombilical, ea oxigenează şi hrăneşte fătul, trecând printr-un filtru substanţele nocive. Placenta elimină şi produşii de degradare din sângele fătului. Când placenta se desprinde, toate aceste lucruri nu se mai întâmplă.

De câte feluri poate fi desprinderea? Este important să ştim că desprinderea poate fi mai mică sau mai mare, dar şi mai important este următorul detaliu: cu cât este detectată mai repede, cu atât riscurile scad. Există tratamente şi intervenţii specifice.

Care sunt cauzele? Placenta se desprinde de uter cel mai frecvent din cauza unui hematom retroplacentar. Prin hematom retroplacentar, se înţelege „o efuziune anormală de sânge ce poate surveni în timpul sarcinii între placentă și peretele uterului și se manifestă, în general, în trimestrul al treilea și în timpul nașterii, printr-o durere bruscă și intensă, o sângerare vaginală, uneori printr-o stare de șoc“. Odată ce acest hematom este diagnosticat la timp, scad riscurile atât pentru mamă, cât şi pentru făt. Alte cauze care duc la degradarea placentei sunt: vârsta trecută de 40 de ani, ruperea prematură a membranelor, hipertensiunea arterială, tulburări de coagulare a sângelui, traumatismul abdominal, preeclampsia, desprinderea placentară existentă la o sarcină anterioară.

Important! Cazurile de desprindere a placentei prematur, în timpul sarcinii, sunt rare. O categorie predispusă sunt femeile victime ale violenţei conjugale, care au suferit traumatisme abdominale. Nu ţineţi sub tăcere acest lucru! Traumatismul abdominal este o situație cu risc de hematom retroplacentar, în consecinţă, mergeți urgent la medic!

Citeşte şi: 10 semne care-ţi arată că se apropie travaliul