Sarcină

Durerile de cap în sarcină: când e nevoie de evaluarea medicală

Durerile de cap în sarcină

Durerile de cap sunt des întâlnite în sarcină și sunt cauzate, în principal, de creșterea cantității de sânge din sistemul circulator și a celui de estrogen produs de placentă (care duce la dilatația vaselor de sânge).

Migrenele și cefaleele de tensiune dispar, în majoritatea situațiilor, în trimestrul doi, atunci când corpul începe să se obișnuiască cu modificările prin care a început să treacă (în ultima perioadă de sarcină, majoritatea gravidelor resimt durerile mult mai puțin).

Pe de o parte, o durere de cap în timpul sarcinii poate fi o durere de cap și-atât, pe de altă parte, ea poate semnala o complicație. În primul caz, date fiind și restricțiile medicamentoase, iată câteva recomandări de atenuare a durerii:

  • mese dese (nivelul scăzut de zahăr poate provoca dureri de cap);
  • odihnă (noaptea, cât mai mult, și ziua, când organismul simte nevoia de somn);
  • dușurile relaxează;
  • comprese reci aplicate pe ochi sau frunte;
  • schimbarea mediului (ieșirea la aer, plimbări).

Care sunt semnele care indică o evaluare medicală urgentă? Dacă durerea diferă de durerile de cap avute până în momentul respectiv, este violentă și tulbură somnul sau trezește din somn sau apar simptome ca amorțeală, slăbiciune la nivelul unui membru ori probleme de vedere, este nevoie de evaluare medicală urgentă. Un alt detaliu important: dacă pe fișa medicală există deja indiciul de hipertensiune arterială, iar organismul nu răspunde la medicația prescrisă, din nou, este evoie de evaluare medicală urgentă.

Referințe:
Tori Kropp – Sarcina ta pas cu pas (Ed. Polirom)
Marjorie Greenfield – Ghidul viitoarei mame (Ed. All)