Pentru că umflăturile pot fi şi simptome ale preeclampsiei, este important de comunicat medicului detaliile despre orice umflătură care apare în corp. Când reprezintă picioarele umflate în sarcină (edemul) un pericol?
Edemul devine un pericol în momentul în care se extinde, este însoţit de dureri de cap sau tensiune arterială crescută. În situaţia în care observaţi aceste simptome, contactaţi imediat medicul dumneavoastră, pentru că e posibil să indice o preeclampsie.
Preeclampsia este o afecțiune întâlnită în rândul femeilor însărcinate. Presiunea arterială și nivelul proteic urinar cresc, iar la nivelul picioarelor, mâinilor şi al gambelor apar edemele. Edemul este o umflare vizibilă a pielii, în urma reținerii apei în anumite țesuturi din organism. Umflarea acestor regiuni poate anunţa preeclampsia, dar, pentru că unele edeme sunt firești în timpul sarcinii (umflarea picioarelor, a gambelor, a mâinilor), în cazul în care nu dispar după o perioadă de repaus și, mai mult, sunt însoțite de simptome cum sunt cele enumerate mai sus, amețeli, cefalee, dureri abdominale, greață, vomă, modificarea reflexelor, este recomandată consultarea urgentă a unui medic.
Afecţiunea debutează de obicei în a doua jumătate a sarcinii, în ultima parte a trimestrului al doilea sau în trimestrul trei. Există cazuri când poate apărea și mai devreme. Printre posibilele cauze ale preeclampsiei se numără: nutriția deficitară, circulaţia sangvină insuficientă către uter, nivelul crescut al colesterolemiei (prezența colesterolului în sânge), probleme ale sistemului imunitar, prezenţa unor anumite gene.
Pentru a evita sau a reduce umflăturile, Toni Kropp, autoarea cărţii Sarcina ta pas cu pas (Ed. Polirom, 2005, p. 106), recomandă:
- urmarea unei diete echilibrate (evitarea mâncărurilor sărate şi consumul de alimente ce conţin proteine – peşte, carne de pasăre, tofu, lapte, iaurt, fasole, brânză degresată şi foarte puţin sărată);
- hidratarea suficientă (6-8 pahare de apă/ zi);
- evitaţi să staţi mult timp într-un loc, în picioare sau pe scaun;
- ţineţi picioarele ridicate de mai multe ori pe zi;
- purtaţi pantofi sport şi ciorapi medicinali în cazul în care este nevoie să staţi mai mult timp în picioare.
Citeşte şi:
În căutarea somnului pierdut: cum ne odihnim când nu mai găsim poziţia potrivită
Tehnici de relaxare în sarcină