Sarcină

Îngrijirea pielii în sezonul rece

Pielea, în timpul sarcinii, trece printr-o serie de modificări. Întinderea ei pentru a face loc bebeluşului duce la apariţia vergeturilor. Pe de altă parte, hormonii de sarcină produc ori prurit, ori iritaţii.

Vergeturile, acele linii roş, roz sau maronii, de pe abdomen, sâni sau coapse, pot apărea sau nu. Moştenirea genetică şi norocul se pare că ar avea un cuvânt de spus. Vestea bună este că vergeturile dispar încetul cu încetul, uneori de-a lungul unor ani sau mai devreme. Este importantă menţinerea unei rutine de îngrijire a pielii încă de la începutul sarcinii – masarea zonelor predispuse apariţiei vergeturilor cu un emolient potrivit sarcinii.

Cum deosebim petele pigmentare cauzate de soare, sarcină, înaintarea în vârstă de petele pigmentare cauzate de o afecţiune hepatică? Dacă ne referim la afecţiuni de natură hepatică, în general vorbim de altfel de pete – ele diferă ca textură, mărime, culoare, localizare. De exemplu, petele pigmentare cauzate de sarcină apar în mod special pe frunte şi obraji, iar cele cauzate de soare pe toată faţa, sunt mai micuţe şi au o culoare brun spre maroniu. Există produse speciale pentru petele pigmentare şi ideal este să le alegem împreună cu un consilier.

În anotimpul rece, continuăm rutina de îngrijire a pielii. Purtăm haine în straturi (primul strat e bine să fie din material natural), haine confortabile (care să nu ne strângă, să fie uşor lejere), ne protejăm extremităţile (mâinile, capul şi gâtul). Înainte de a ieşi din casă (cu aprox. 30 de minute), aplicăm o cremă de faţă adaptată tipului de ten şi nu uităm să masăm şi gâtul. Balsamul de buze previne uscarea şi crăparea pielii buzelor.

„Masca de sarcină“ poate fi de trei feluri: centro-facială (pe linia bărbiei-nas-frunte), malară (obraji), mandibulară (marginile laterale ale feței). Culoarea petelor este de la gri maroniu la maroniu. Ca metodă de prevenţie, se recomandă folosirea unei creme de protecție solară. „Masca de sarcină“ după naștere, dar sunt şi excepţii; tratamentele specifice au rolul de îndepărta aceste pete, însă, doar după ce se naşte copilul şi doar la indicaţiile medicului.

Citeşte şi:
Îngrijirea tenului în sarcină: uscăciune, acnee, pete pigmentare

Foto: www.freepik.com