Sarcină

Perioada ideală pentru a rămâne însărcinată

Care este momentul ideal pentru a rămâne însărcinată? Şi cum se stabileşte perioada fertilă în cazul unui ciclu neregulat?

„Perioada fertilă la femeie durează aproximativ 6 zile. Aceasta include ovulația și numărul de zile în care spermatozoizii supraviețuiesc (în medie 5 zile). Obținerea unei sarcini în timpul menstruației este puțin probabilă, dar nu imposibilă. Deoarece lungimea ciclurilor menstruale variază de la femeie la femeie, este dificilă predicția ovulației“ – informează Vasile Ioana Virginia, medic primar ginecologie.

De multe ori, clima poate influenţa perioada de fertilitate – schimbarea mediului (temperaturile mai ridicate, de obicei) duce la decalări ale acestei perioade. Pe de altă parte, există şi factori care influenţează negativ fertilitatea, în sensul unei dificultăţi în obţinerea sarcinii: greutatea femeii, vârsta, fumatul, alcoolul, drogurile, consumul de cofeină (> 5 ceşti zilnic), sedentarismul, stresul, moştenirea genetică, sportul în exces, diverse afecţiuni.

În ultimul timp, se pune accent şi pe o perioadă de pregătire înainte de momentul concepţiei. De exemplu, dr. Ruxandra Pleșea vorbește în materialul realizat de Bebe Tei și Elevit România, de începerea acestei perioade cu 3 luni înainte minimum (detalii privind stilul de viaţă, dieta, tipurile de analize de efectuat, consultaţii medicale etc.).

Ce se întâmplă atunci când avem de-a face cu un ciclu neregulat, cum stabilim perioada fertilă? Într-o primă fază, este important de stabilit împreună cu medicul care sunt, concret, cauzele ciclului neregulat. Odată stabilită cauza, urmărirea perioadei fertile devine mai uşoară prin – monitorizarea menstruaţiilor, urmărirea aspectului mucusului cervical, măsurarea temperaturii bazale, testele de ovulaţie şi teste de sânge periodice.

Citeşte şi: „Am ciclul neregulat. Cum îmi dau seama care este perioada ideală să rămân însărcinată?“ Medicul specialist răspunde