Sfatul specialistului

„Am ciclul neregulat. Cum îmi dau seama care este perioada ideală să rămân însărcinată?“ Medicul specialist răspunde

Durata şi regularitatea ciclului menstrual pot varia de la un caz la altul. Atunci când te confrunți cu un ciclu neregulat, poate fi dificil să calculezi exact perioada de ovulație.

Care este cel mai bun moment pentru a concepe un copil în cazul în care ne confruntăm cu un ciclu neregulat? Dr. Nicoleta Gana, medic specialist în obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), răspunde:

Pentru început, este important să ai un diagnostic în legătură cu posibilele cauze ale unui ciclu menstrual neregulat. De multe ori, îndepărtarea cauzei îţi va regla şi ciclurile menstruale, fiind mai uşor de urmărit.

Iată câteva metode care te ajută să identifici mai bine perioadele ovulatorii:

  • monitorizarea menstruaţiilor poate fi utilă atât pentru pacientă, cât şi în vederea unui consult medical;
  • aspectul mucusului cervical – pe parcursul lunii, secreţia vaginală fiziologică îşi schimbă aspectul, consistenţa şi cantitatea în funcţie de statusul hormonal: pe măsură ce se apropie momentul ovulaţiei, secreţia devine mai abundentă şi mai apoasă; în timpul ovulaţiei, secreţia vaginală are un aspect mucos, vâscos, lipicios, filant, incolor, fiind frecvent comparată cu aspectul albuşului de ou – semn ce poate fi utilizat pentru a estima momentul ovulaţiei;
  • măsurarea temperaturii bazale: temperatura bazală poate creşte cu până la jumătate de grad în perioada ovulatorie; totuşi, această metodă nu este una eficientă pentru că până şi micile schimbări din rutina zilnică pot duce la modificarea temperaturii bazale;
  • testele de ovulaţie pot fi achiziţionate de la farmacie, fiind uşor de folosit la domiciliu. Folosesc acelaşi principiu ca şi testele de sarcină. Există, de asemenea, şi nişte aparate de monitorizare a fertilităţii care folosesc stripuri de urină ce sunt introduse în aparatul respectiv şi analizate pentru a detecta cu acurateţe, conform producătorului, nivelul de hormoni din urină, permiţând astfel pacientei să identifice perioada ovulatorie. În contextul unor menstruaţii neregulate, va fi necesar să faceţi mai multe teste şi pe o perioadă mai lungă din lună.
  • testele de sânge periodice identifică nivelul anumitor hormoni din organism fiind utile pentru a determina perioada ovulatorie; medicul prescrie testele de sânge care vor determina nivelurile de hormoni din sânge în diferite perioade ale ciclului menstrual.

Dr. Nicoleta Gana Dr. Nicoleta Gana este medic specialist în obstetrică-ginecologie, doctorand în cadrul Universității de Medicina și Farmacie „Carol Davila“ din București. A studiat 2 ani și 4 luni la Londra, la King’s College Hospital, unde s-a supraspecializat în medicină materno-fetală și patologia placentară și unde i s-a acordat Diploma în Fetal Medicine. Pe durata celor 2 ani a efectuat cercetări în medicina materno-fetală, în principal în predicția preeclampsiei. Principala competență a Dr. Nicoleta Gana este medicina materno-fetală.