Sarcină

Pierderea poftei de mâncare în sarcină

În mod obişnuit, greaţa şi vărsăturile sunt cauzele cel mai des întâlnite ale lipsei de apetit în sarcină. Există însă şi numeroşi alţi factori care contribuie la scăderea poftei de mâncare.

Ce alţi factori, în afară de greaţă şi vărsături, duc la pierderea poftei de mâncare în sarcină? În cazul în care greaţa şi vărsăturile sunt principalele cauze ale pierderii apetitului, se evită mâncărurile grase sau picante şi se consumă porţii de mâncare mai mici, dar mai des. Este posibil să toleraţi alimente sărate şi uscate (de genul biscuiţilor sau al covrigilor) şi, de asemenea, mâncărurile mai uşoare (cum ar fi pieptul de pui pe grătar, brânza de vacă, iaurturi, salate de fructe sau legume). Apetitul mai poate fi afectat de anxietate, depresie, anumite medicamente considerate sigure pentru sarcină, dar care pot duce la pierderea poftei de mâncare, afecţiuni medicale, tulburări alimentare. Modificările gustului şi ale mirosului, în timpul sarcinii, pot duce, şi ele, la afectarea poftei de mâncare.

Ce înseamnă pofte ciudate în sarcină? Este straniu cum, în unele situaţii, scade pofta de mâncare, dar, în schimb, apar o serie de pofte bizare, cum ar fi: poftă de a ronţăi gheaţă, de a mânca pământ, cretă sau chiar vopsea. Asemenea pofte sunt cauzate de deficienţe nutriţionale, prin urmare se impune consultarea medicului care monitorizează sarcina. Nutrienţii necesari pentru dezvoltarea sistemului neurologic al fătului sunt acizii graşi omega-3, acidul docosahexaenoic (DHA) şi acidul eicosapentenoic (EPA) (carenţa lor poate duce la dezvoltări întârziate ale capacităţii de comunicare, motorii şi sociale). Peştele reprezintă o sursă bogată de acizi graşi omega-3, însă atenţie la tipul de peşte şi la cantitatea consumată! Discută cu medicul în acest sens!

Când reprezintă pierderea poftei de mâncare un motiv de îngrijorare? Dacă apetitul scade ocazional sau dispare pentru anumite alimente, nu este neapărat un motiv de îngrijorare, atât timp cât necesarul zilnic de nutrienţi este acoperit. Însă când acest lucru se întâmplă regulat şi pofta dispare mai mult de o zi, este nevoie să vorbiţi cu medicul. Când pierderea poftei de mâncare devine cronică, se poate ajunge la subnutriție, de unde o serie de urmări mai puţin plăcute atât pentru femeia însărcinată, cât şi pentru făt.

Surse documentare:

  • „Sarcina ta, pas cu pas“ – Tori Kropp, Ed. Polirom, 2009
  • „How to Manage Appetite Loss During Pregnancy“ – www.healthline.com