Sarcină

Prima ecografie: de la implicaţii emoţionale la detalii medicale

Prima ecografie din sarcină

Prima ecografie are o încărcătură emoţională specială: este momentul în care viitoarea mamă se „întâlneşte“ pentru prima dată cu bebe.

De ce are prima ecografie o încărcătură emoţională specială? Conştient sau nu, din momentul în care observăm simptomele sarcinii – transformările corpului, trecerile noastre de la o stare la alta -, cu alte cuvinte, chiar dacă avem o multitudine de dovezi, ne dorim şi o dovadă palpabilă, ceva care să ne confirme că viaţa din noi are o formă.

Da, căutăm un semn din partea fătului, pentru că, în prima parte a sarcinii, burtica nu este încă definită, iar mişcările fătului nu se simt. De aceea, în momentul în care suntem faţă în faţă cu prima ecografie, ne simţim copleşite de o multitudine de emoţii. Iar emoţia supremă este dată de faptul că auzim primele bătăi ale inimioarei bebeluşului. Îl comparăm cu un mesaj, cu un „răspuns“, cu o confirmare a existenţei fătului, cu o dovadă a vieţii din noi.

Însă bătăile inimii fătului sunt esenţiale nu doar pentru viitoarea mamă, ci şi pentru medicul care supervizează sarcina şi, implicit, evoluţia ei. Ele sunt un indiciu al stării de vitalitate, ritmul rapid al bătăilor inimii nefiind un semnal de alarmă. De ce? Pentru că inima unui făt bate de 160 de ori pe minut, pe când cea a unui adult între 60 și 80 de ori.

În afară de confirmarea sarcinii, prima ecografie stabileşte şi alte detalii legate de embrion: poziţia faţă de uter (vezi aici mai multe despre sarcina extrauterină), dacă e vorba de o sarcină multiplă, veţi afla, de asemenea, data aproximativă a naşterii (nu uitaţi că bebe poate face surprize şi veni pe lume când vrea el), dar şi prezenţa unor probleme acolo unde e cazul.

Citeşte şi:
Distanţa dintre sarcini: care este intervalul optim între prima şi a doua sarcină