Sarcină

Sarcina gemelară vs sarcina simplă

Numărul sarcinilor gemelare a crescut consistent în ultima perioadă de timp, conform statisticilor. Iată ce spun studiile cu acest subiect şi care ar fi complicaţiile comparativ cu sarcina simplă:

Ce spun statisticile privind procentul sarcinilor gemelare în lume şi la noi. Rapoartele privind acest subiect evidenţiază o creştere la nivel global a sarcinilor gemelare, în ultimii 30 de ani. Între 1980 şi 2006, de exemplu, în Europa şi, parţial, în Asia, procentul a crescut cu 101 %. Cauzele sunt: metodele de procreare medicală asistată, vârsta înaintată (peste 40 de ani), extinderea societăţilor multietnice (se referă la populaţia neagră africană).٭ În România, rapoartele indică următoarele concluzii: „se nasc anual 2.000 de perechi de gemeni, ceea ce presupune că aproximativ 1 din 95 de nașteri este cu gemeni“.٭٭

Este sarcina gemelară mai greu de dus comparativ cu sarcina simplă? Oricât de dorită și planificată s-ar dori o sarcină, există posibilitatea ca ea să reprezinte un motiv de îngrijorare atunci când ecografia indică prezența unei sarcini gemelare sau, mai târziu, când apar dificultăți fizice (din cauza efortului crescut, al tulburărilor de somn sau al riscului hipertensiunii arteriale). Consultarea permanentă a medicului și ajutorul psihologic sunt cu atât mai indicate. Chiar dacă au primele trei luni au trecut fără obstacole, sunt şanse să apară pe parcurs alte probleme: „ameninţarea de naştere prematură, alterarea procesului de creştere, anemia, diabetul gestaţional, preeclampsia“٭. Dar mare parte dintre aceste probleme pot fi prevenite sau tratate, cu atât mai eficient cu cât sunt diagnosticate mai devreme. Prin urmare, controalele medicale regulate sunt esenţiale.

Citeşte şi: Sarcina multiplă – importanța ajutorului specializat

Ce este preeclampsia? Spre deosebire de sarcinile simple, în cazul sarcinilor gemelare, preeclampsia se poate instala mai devreme şi cu un impact mai puternic٭. Diagnosticarea timpurie a preeclampsiei este esențială pentru a interveni prompt și a preveni complicații grave. Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale și a nivelului de proteine din urină poate ajuta la identificarea precoce a acestei afecțiuni și la inițierea tratamentului adecvat. Citeşte aici mai multe despre acest subiect!

În concluzie, dacă tocmai ai aflat că vei aduce pe lume gemeni, adresează-i medicului toate întrebările legate de această experienţă, de frecvenţa controalelor medicale şi de metodele de prevenire sau tratare a anumitor complicaţii.

Vezi şi: Sarcina gemelară: de ce unii gemeni seamănă, iar alţii nu

٭ sursă: „Voiam un copil… şi m-am trezit cu doi“ – Sabrina Losso, Anna Palermo, editura Casa, Oradea 2016 (pp. 12, 20, 22)
٭٭ sursă: „Tot ce trebuie să ştii despre sarcina gemelară“ – www.nativia.ro