Sarcină

Studii noi despre expunerea la fumul de ţigară în sarcină

Fumul de ţigară în sarcină

Evitarea fumatului în sarcină este una dintre recomandările principale pe care le fac medicii, privind sănătatea viitoarei mame, dar şi a fătului. Ce spun însă studiile legat de fumatul pasiv?

„No level of smoke exposure is safe“/ „Nici un nivel de expunere la fumul de ţigară nu este sigur“ – sună titlul articolului publicat recent pe sciencedaily.com, un rezumat al primului studiu care face legătura între fumatul pasiv (în sarcină) şi modificările epigenetice din genele care au legătură cu bolile, la copii.

Este prima dovadă (în sens de experiment/ cercetare ştiinţifică) că fumatul pasiv în sarcină se corelează cu transformările din reglarea genelor legate de boli la cei mici. Aceste descoperiri susţin ideea că multe boli de la vârsta adultă îşi au originea în expunerea la factorii de mediu (stres, alimentaţia săracă, poluarea, fumul de ţigară) din timpul dezvoltării timpurii.

Studiul a fost publicat în Environmental Health Perspectives de către cercetătorii de la Virginia Commonwealth University Massey Cancer Center. „Ceea ce le recomandăm mamelor, în general, este că nici un nivel de expunere la fumul de ţigară nu este sigur“, spune Bernard Fuemmeler, coordonatorul studiului. „Chiar și un nivel scăzut de expunere la fumul de ţigară (n.r. în cazul fumatului pasiv) afectează markerii epigenetici din genele legate de boli. Asta nu înseamnă că toate persoanele expuse la fumul de ţigară vor avea un copil cu o problemă medicală, însă contribuie la un risc mai mare“, continuă el. Fuemmeler pune accent, de asemenea, pe importanța aerul curat atât în casă, cât și în mediul înconjurător, pentru o dezvoltare cât mai sănătoasă a celor mici. 

Pentru mai multe detalii privind studiul – cum a fost realizat şi în ce a constat -, consultaţi articolul original!

Citeşte şi:
7 exerciții simple de relaxare în sarcină
Studii noi despre sportul în sarcină și efectele acestuia asupra sănătății copilului