Sarcină

Studii noi despre procesul de concepţie: un nou rol atribuit spermatozoizilor

Spermatozoid

Sperma este văzută ca având, în general, un singur scop în actul reproducerii – să fertilizeze ovulul – însă studii noi scot la lumină o informaţie cel puţin interesantă. 

Realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Adelaide (Australia), studiul a fost publicat în revista „Nature Research“ şi preluat de pagina sciencedaily.com.

Noile cercetări arată că spermatozoizii transmit, de asemenea, şi semnale direct către ţesuturile reproductive feminine pentru a creşte şansele de concepţie.

„Cercetarea, prima de acest fel, ne arată că răspunsul imun feminin este <<convins>> de semnalele primite din spermă să permită partnerului masculin să îi fertilizeze ovulele pentru a concepe o sarcină“, afirmă coordonatoarea studiului, prof. Sarah Robertson.

Sarah Robertson mai spune că această observaţie permite o nouă perspectivă asupra înţelegerii rolului spermatozoizilor – ei nu sunt doar purtători de material genetic, ci şi agenţi care conving femela să investească resurse reproductive cu respectivul mascul.

Echipa a evaluat efectele asupra expresiei genetice globale la uterul șoarecelui de laborator după împerecherea cu masculi cu spermă intactă sau cu masculi vasectomizați. Cei intacţi au indus modificări mai mari ale genelor femelelor, influenţând în mod particular căile de răspuns imun. Femelele din prima categorie au generat o toleranţă imunitară mai puternică decât cele din categoria a doua (care au avut contact cu masculi vasectomizaţi). Examinând efectele interacţiunii spermatozoizilor cu celulele feminine, cercetătorii au confirmat că sperma este direct responsabilă de aceste reacţii.

Noile descoperiri sugerează că sănătatea spermei nu este importantă doar pentru procesul de reproducere, dar poate avea şi efecte permanente asupra şanselor de a procea un copil sănătos. Factori ca vârsta, dieta, greutatea, alcoolul, fumatul, expunerea la poluare pot afecta calitatea spermei şi pot avea consecinţe mai mari asupra sarcinii decât s-a considerat până acum.

„Situaţii ca avortul spontan recurent, preeclampsia, naşterea prematură şi naşterea unui făt mort sunt afectate de răspunsul imun al femelei prin modurile în care sperma partenerului contribuie la acest lucru“, concluzionează Robertson.

Articol recomandat: „Nu pot să rămân însărcinată. Ce analize ar trebui să fac?“ Medicul specialist răspunde  

Sursă articol: Sperm help ‘persuade’ the female to accept pregnancy (sciencedaily.com)