Sarcină

Studii noi: importanţa îngrijirii orale în sarcină

Nu puţine sunt femeile care se confruntă cu probleme gingivale în timpul sarcinii.

Mersul la medicul stomatolog, în timpul sarcinii, nu este doar sigur, ci şi recomandat. De ce? Pentru că în această perioadă au loc diverse modificări hormonale, modificări ce se pot răsfrânge şi asupra cavităţii bucale. Creşte predispoziţia pentru depunerea plăcii bacteriene şi, în afară de asta, vărsăturile tipice primului trimestru cresc aciditatea din cavitatea orală.

Igiena dentară joacă un rol important atât în starea de sănătate a viitoarei mame, cât şi a fătului. Majoritatea viitoarelor mămici sunt conştiente de faptul că, în sarcină, este important să acorde mai multă atenţie în principal stilului de viaţă şi regimului alimentar. Asta presupune luarea unor măsuri de precauţie şi controale regulate la medic. Cu toate astea, unul dintre aspectele importante legate de sănătate este de multe ori pus pe un loc secundar: îngrijirea dentară.

Nu puţine sunt femeile care se confruntă cu probleme gingivale în timpul sarcinii. Gingivita de sarcină a fost legată de o serie de afecțiuni sistemice, inclusiv diabetul gestațional, bolile cardiace, renale și altele.

Un raport publicat de Universitatea din Sydney şi publicat în Journal of Oral Health and Preventive Dentistry evidențiază impactul pe care gingivita îl poate avea asupra femeilor însărcinate. Potrivit cercetării, tratarea gingivitei în timpul sarcinii reduce riscul de naștere prematură și de greutate mică la naștere la nou-născuți. La nivel mondial, 20 de milioane de nou-născuți (15,5% din totalul nașterilor) vin pe lume cu o greutate mică (sub 2,5 kg), iar aproape 11% din copiii născuţi vii sunt prematuri (înainte de 37 de săptămâni de sarcină).

Gingivita se manifestă prin sângerare în timpul periajului sau a folosirii aţei dentare, gingii inflamate şi dureroase. „Dacă este neglijată, poate duce la preeclampsie (tensiune arterială ridicată), ulcerare a ţesutului gingival, granulom de sarcină, tumori de sarcină, pierderea dinţilor, gură uscată și chiar eroziuni dentare la mame. Consecinţele se pot răsfrânge şi asupra fătului, crescând şansele de avort spontan, naştere prematură şi greutate mică la naştere.“ (sursă: Dr. Mohender Narula – Taking care of Oral Health during Pregnancy can reduce the risk of Premature Birth and Low Birth Weight – www.financialexpress.com)

Prevenirea problemelor gingivale este, prin urmare, cu atât mai recomandată:

  • folosirea unei periuţe cu peri moi, care să nu agreseze gingiile sensibile;
  • utilizarea aţei dentare cel puţin o dată pe zi (sau a duşului bucal, însă reglat la o viteză confortabilă; duşul bucal are, de asemenea, şi funcţie de masare a gingiilor);
  • evitarea alimentelor şi a băuturilor cu conţinut mare de zahăr (şi a dulciurilor care se lipesc de dinţi);
  • vizitele regulate la medicul stomatolog (mai ales dacă observăm modificări la nivelul gingiei sau dacă apar alte probleme);
  • efectuarea detartrajului când stabileşte medicul stomatolog.

Referinţă: traducere şi adaptare Taking care of Oral Health during Pregnancy can reduce the risk of Premature Birth and Low Birth Weight – www.financialexpress.com

Citeşte şi:
„Sunt însărcinată în 20 de săptămâni şi vreau să fac o extracţie dentară. Va fi afectat fătul?“ Specialistul răspunde
Halitoza și sângerările gingivale, două semnale care anunţă paradontoza?

Foto: www.freepik.com