Sarcină

Sutienul pentru alăptare: cum îl alegem

Confortul, ușurința manevrării, materialul din care este confecționat sunt câteva dintre criteriile pe care este bine să le avem în vedere când achiziționăm sutienul pentru alăptare.

Când este momentul potrivit să achiziționăm un sutien pentru alăptare? Majoritatea recomandărilor privind momentul potrivit alegerii unui sutien de alăptare merg spre trimestrul trei de sarcină. Însă, cu toate astea, este indicat să porți sutiene sau bustiere pentru gravide, încă din clipa în care nu te mai simți confortabil în sutienul obișnuit. De-a lungul sarcinii, sânii cresc în volum, cu una sau două cupe (cutia toracică, și ea, își mărește volumul). La unele femei, cresc mai mult decât la altele. Nu uitați să includeți sutienul în bagajul de maternitate!

Materialul, confortul, ușurința manevrării – trei criterii de avut în vedere când alegem sutienul pentru alăptare. Materialul nu trebuie să irite sfârcurile (și nici pielea bebelușului), să nu agreseze sânul, cupele să se deschidă ușor cu o singură mână (cu cealaltă îl veți ține pe bebe), de asemenea, cupele să permită inserarea tampoanelor pentru sân, sutienul, în totalitatea lui, să susțină sânul și să poată fi ajustat în funcție de nevoi. În momentul în care îl achiziționați, ați putea face o „simulare“ – pentru a vedea cât de bine vă simțiți cu produsul ales și cât de ușor îl puteți manevra. Un alt detaliu: dacă vei alege sutienul pentru alăptare cu câteva zile înainte de a naște, optează pentru un model cu un număr mai mare.

Care sunt avantajele unui sutien pentru alăptare? Nu toate femeile care alăptează au avut în garderoba lor piese de lenjerie postpartum, alegerea este personală, fiecare dintre noi are propria idee legat de confort. Așa cum nu toate femeile au scurgeri de lapte (unora le curge mai mult, altora mai puțin, depinde de la caz la caz). Sutienul, obișnuit sau special creat pentru alăptare, trebuie să fie accesibil – în sensul de a se ajunge ușor la el, bluza/ cămașa/ rochia să permită acces facil. Dacă totuși optezi pentru un astfel de accesoriu, te ajută când ești în public (dacă ești o fire mai pudică; actul alăptării este mai ferit, sutienul acoperind mai bine sânul), pot fi inserate tampoanele pentru sâni (se evită astfel riscul pătării în cazul în care scurgerea este mai mare), copilul ajunge rapid la mamelon prin îndepărtarea cupei.

Citește și:
Cum alegem sutienul pentru graviduțe