Sarcină

Sutienul pentru graviduţe: cum îl alegem, ce criterii luăm în calcul

Sutienul perfect este sutienul pe care nu îl simţi pe tine, este ca o „a doua piele“. Or, cum în timpul sarcinii intervin modificări la nivelul sânilor, ideal este să ne adaptăm situaţiei şi să alegem produsul potrivit noului context.

De-a lungul sarcinii, corpul trece prin mai multe transformări, iar una dintre ele are loc la nivelul sânilor. Când sutienul strânge prea tare sânul, este nevoie să alegem o altă mărime pentru a ne simţi confortabil în continuare.

Mărimea sutienului diferă de la caz la caz, în condiţiile în care unele femei simt nevoia unui nou sutien în săptămâna a opta, de exemplu, altele spre săptămâna 24 şi cele mai multe spre săptămâna 36. În ultimele situaţii, preferabil este să alegi un sutien potrivit şi pentru alăptare, pe care îl vei purta şi după ce vei naşte.

Sutien cu sau fără armătură? Sutienele fără armătură, la fel ca bustierele, sunt cele mai confortabile şi sunt ideale pentru cupele A, B şi C. Dacă e nevoie totuşi de un sutien cu armătură, ideal este ca aceasta să fie cât mai moale, să nu exercite presiune asupra sânului.

Sutienul potrivit pentru sarcină nu ar trebui să fie prea strâns. La fel se întâmplă şi cu sutienul purtat şi în perioada dinaintea sarcinii. Verificați dacă există suficient spațiu liber la capsele din spate (cât grosimea unui deget), dar şi la nivelul bretelelor (să intre un deget sub ele), de asemenea, să fie o mică marjă şi la nivelul cupei.

Alte criterii pentru sutienul potrivit în sarcină, sugerate de Dr. Anne Deans, în Sarcina şi naşterea:

  • barete late, ajustabile (sunt mai confortabile decât baretele înguste – care îţi pot intra în carne – deoarece greutatea este distribuită mai uniform);
  • materialul din care este confecţionat să conţină un procentaj mare de bumbac (pentru ca pielea să poată respira şi pentru a preveni iritaţiile);
  • existenţa unei benzi late, din elastic, sub cupe (pentru susţinerea sânilor);
  • închizătoare ajustabilă la spate (ideal este să aibă patru rânduri de copci, pentru a putea lărgi sutienul pe măsură ce ce se extinde cutia toracică).

Citeşte şi:
Sarcina: lucruri pe care lumea nu (prea) ţi le spune
Sarcina, pe trimestre: ce transformări aduce fiecare etapă