Sarcină

Vergeturile în sarcină

Vergeturile în sarcină

Apariția vergeturilor în anumite zone de pe corp, în perioada sarcinii, nu pun sănătatea în pericol și, mai mult de-atât, cu timpul, se pot atenua cu ajutorul unor intervenții.

Ce sunt vergeturile? Dr. Irina Cudritchi, medic specialist dermato-venerologie (Illuma Clinique), răspunde: „Vergeturile sunt practic rupturi ale fibrelor de colagen, fibre ce se găsesc în al doilea strat de piele, lucru ce se întâmplă atunci când pielea se întinde destul de mult (sarcină, fluctuații de greutate, creștere în înălțime)“.

Principalul motiv de îngrijorare legat de apariția vergeturilor este legat de efectul lor estetic. Nuanțele lor sunt diferite, iar zonele în care apar la fel (abdomen, coapse, sâni, brațe). Cauzele pot fi, de asemenea, variate – sarcină, fluctuații de greutate, creșterea în înălțime.

Creșterea nivelului de cortizon duce, și el, la apariția vergeturilor (prin această transformare a nivelului de cortizon are loc, practic, o pierdere a elasticității pielii; prin urmare, când pielea nu mai este elastică, nu se mai întinde, apar acele dungi neregulate ce străbat pielea). În sarcină, luarea în greutate și fluctuațiile hormonale reprezintă un context favorizant pentru apariția vergeturilor. Factorul genetic are, și el, un cuvânt de spus.

Creșterea în greutate, sub lupă. Sunt mai multe șanse ca vergeturile să apară în situația în care creșterea în greutate este mai mare decât media. În timpul sarcinii, luarea în greutate variază de la un caz la altul; este important să nu se țină o dietă pentru slăbit, ci să se stabilească împreună cu un nutriționist un program de alimentație sănătos și echilibrat. Un rol important îl are, de asemenea, și greutatea dinainte de sarcină.

Chiar dacă se estompează în timp și uneori nu este nevoie de tratament, există câteva opțiuni pentru atenuarea și estomparea vergeturilor, care trebuie discutate cu medicul specialist.

Referințe:
– nhs.uk – „Stretch marks in pregnancy“
– reginamaria.ro – „Vergeturile: ce sunt și de ce apar în sarcină“
– copiisiparinti.ro – „Mi-au apărut vergeturi. Ce soluții am pentru îndepărtarea lor?“

Foto: freepik.com