Sfatul specialistului

Când este recomandată mamografia? Medicul specialist răspunde

În ce situaţii este recomandată mamografia? La ce vârstă? De câte ori pe an? Şi cât de tare ne iradiază?

Dr. Miruna Ispas, medic specialist radiolog (clinica Nativia), răspunde la întrebările esenţiale despre efectuarea mamografiei, despre adevărurile şi miturile din spatele acestei proceduri:

În ce situaţii este recomandată mamografia? Mamografia este recomandată în două situații: în primul rând, pentru screening-ul sau depistajul precoce al cancerului mamar. Aceasta se efectuează începând cu vârsta de 40 de ani, în general din doi în doi ani, la paciente fără simptome. Scopul mamografiei de screening este să detecteze eventualul cancer în stadiu precoce, când tratamentul este cel mai puțin agresiv, iar rata de supraviețuireeste foarte bună. În al doilea rând, mamografia trebuie efectuată când pacienta are peste 40 de ani și prezintă deja semne de boală (de exemplu, un nodul palpabil, scurgere mamelonară, retracție cutanată).

Care este scopul investigaţie când există deja semne de boală – nodul palpabil, scurgere mamelonară, retracţie cutanată? Scopul investigației va fi să caracterizeze mai bine anomalia clinică și să confirme sau să infirme existența unui cancer. Chiar și la vârste mai mici de 40 de ani poate fi nevoie de mamografie; de exemplu,în completarea unei ecografii neconcludente, înăa acest lucru nu este de rutină.

Cât de tare ne iradiază o mamografie? Deși există mituri nenumărate în legătură cu mamografia, aceasta este o metodă rapidă, puțin iradiantă, este suportabilă, ușor jenantă și nedureroasă, rămânând singura metodă de screening precoce al cancerului de sân la doamnele peste 40 de ani.


Dr. Miruna Ispas - medic specialist radiolog Dr. Miruna Ispas este medic specialist radiolog, cu interes deosebit în imagistica femeii și oncologică. Are competențe în imagistica senologică, computer tomografie și rezonanță magnetică. De asemenea, este implicată în activitatea științifică, fiind laureata bursei în Imagistica Sânului oferită de Societatea Franceză de Radiologie și câștigătoare a numeroase premii în cadrul congreselor naționale.

Citeşte şi alte materiale supervizate de dr. Miruna Ispas:
Mă înţeapă sânul stâng. Ce trebuie să fac, ecografie sau mamografie?