Sfatul specialistului

Care sunt cauzele dermatitei atopice? Factorul genetic explicat de medicul specialist

Atunci când bebelușul sau copilul are dermatită atopică, una dintre întrebările cel mai des întâlnite în rândul părinților este care sunt cauzele acestei afecțiuni, de ce apare dermatita atopică.

Află tot ce trebuie să știi despre pielea bebelușului tău și în mod special despre dermatita atopică din emisiunea live, organizată de Bebe Tei în parteneriat cu Ivatherm, emisiune disponibilă aici.

La întrebarea Care sunt cauzele dermatitei atopice?, dr. Monica Păun, medicul specialist dermato-venerolog, răspunde (min. 5.20):

Dermatita atopică se pare că are cauze multifactoriale. În principal, vorbim de două mari cauze: 1. factorul genetic și 2. factorul de mediu. Chiar dacă mama sau bunica spun că nu au avut dermatită atopică, s-a observat că în aproximativ 50% din cazurile de pacienți cu dermatită atopică, o rudă de gradul I (părinți – mama, tatăl) a avut nu neapărat dermatită atopică, ci fie astm bronșic, fie rinită alergică, fie alergii alimentare – adică alte afecțiuni din sfera atopiei. Analizând lucrurile mai profund, la nivel genetic, există o genă a barierei epidermice, cea mai cunoscută fiind gena filagrinei, cu rol în limitarea pierderii de apă de la nivel transdermic (nu lasă apa să se evapore din piele); pe lângă acest lucru, păstrează hidratarea la nivelul pielii și asigură un soi de lubrifiere cutanată, prin urmare, protejează pielea (în consecință, în contextul dermatitei atopice, are loc o mutație la nivelul acestei gene). O altă cauză a dermatitei este una de natură imunitară (sunt implicate mai multe limfocite care stimulează acest proces inflamator, fiind vorba în esență de o boală inflamatorie). De asemenea, factorii de mediu – poluarea, alimentația – au și ei un rol în apariția dermatitei atopice. Vorbim și de factorii agravanți – cum ar fi detergentul folosit, în cazul în care este unul pe bază de parfum sau care e abraziv, ori un săpun care usucă pielea foarte tare.(…) Eu recomand ca utilizare doar un produs de spălare hidratant care păstrează integritatea cutanată.

Citește și alte materiale furnizate de dr. Monica Păun, medic specialist dermato-venerolog:
„Sunt însărcinată şi mi-au apărut coşuri pe faţă. Cum scap de ele?“