Care sunt cele mai bune alimente pentru imunitate? – iată o întrebare des întâlnită, în special în anotimpul rece. Grija pentru ceea ce mâncăm nu ar trebui, în mod normal, să apară atunci când bate la ușă (sau când a sosit deja) sezonul răcelilor și al gripelor. Ne confirmă și Cosmina Nițu, specialist în nutriție:
Sistemul imunitar ar trebui susținut permanent cu ajutorul alimentelor. Și eu primesc constant în perioada septembrie-octombrie această întrebare: <<Cu ajutorul căror alimente îl pot ajuta pe cel mic să treacă mai ușor prin perioada rece? Să îl pot feri de viroze.>> Răspunsul meu este: alimentația echilibrată este cheia sănătății. În fiecare zi ar trebui să le oferim alimente din această categorie, nu în doar anumite perioade din an.
Pe lista alimentelor bune pentru imunitate, specialistul în nutriție include: usturoiul, scorțișoara (Ceylon), fructele de pădure, turmericul, sfecla, mierea, cătina, citricele, ghimbirul. Începând cu ce vârstă pot fi adăugate în alimentația copilului, aflăm tot de la Cosmina Nițu:
În categoria alimentelor minune, care întăresc și activează sistemul imunitar, cele pe care le putem folosi cu încredere încă din primele luni de diversificare a alimentației sunt – usturoiul, scortișoara (Ceylon), fructele de pădure, turmericul, sfecla. După vârsta de 1 an putem introduce și mierea, cătina, citricele, ghimbirul. Ca exemple, putem face toamna cătină cu miere (1/3 cătină trecută prin sită, 2/3 miere, într-un borcan depozitat la rece și consumată în 3-4 săptămâni, câte o linguriță pe zi). Un alt preparat pe care și eu adesea îl folosesc în meniul copiilor mei este laptele cu turmeric, scorțisoară și miere.