Sfatul specialistului

Cât de periculos este bruxismul pentru dinţii noştri?

Bruxismul, denumit popular „scrâşnitul dinţilor“, este afecţiunea cel mai des întâlnită în rândul pacienţilor care se prezintă la stomatolog cu dinţii tociţi sau cu dureri în zona articulaţiei temporo-mandibulare.

Este bruxismul atât de periculos pentru dinţii noştri? Dr. Ştefănescu Cosmin, medic specialist în protetică dentară, ne răspunde:

Ce este bruxismul? Bruxismul reprezintă o patologie caracterizată prin scrâşnirea sau încleştarea dinţilor în mod inconştient în timpul zilei sau în timpul somnului. Bruxismul nocturn este considerat a fi o afecţiune musculară repetitivă, neobservată de pacientul în cauză. Acesta devine conştient de patologia avută în momentul în care persoanele din jur îi comunică faptul că în timpul somnului se aude un zgomot ca de „frecare a dinţilor“ sau, mai grav, atunci când observă că dinţii săi se abrazează progresiv ori apar dureri ale muşchilor masticatori imediat după trezire.

Persoanele care dezvoltă bruxism nocturn sunt mult mai predispuse la a dezvolta şi alte patologii legate de somn: sforăit sau apnee de somn – pauze în timpul respiraţiei.

Care sunt semnele şi simptomele bruxismului? Pentru că bruxismul este identificat de cele mai multe ori în momentul în care apar complicaţii, este important să cunoaştem semnele şi simptomele acestei patologii pentru a şti

 • să căutăm tratamentul potrivit încă din fazele incipiente:
 • cineva v-a auzit scrâșnind din dinți pe parcursul nopții;
 • dinții au început să capete un aspect „tocit“;
 • gingiile au început să se retragă;
 • vă treziți dimineața sau aveţi, pe parcursul zilei, dureri de cap ori dureri în zona maxilarelor;
 • fracturi ale lucrărilor protetice existente;
 • leziuni ale obrajilor sau buzelor care nu sunt asociate cu niciun traumatism experimentat pe parcursul zilei;
 • au apărut mici cratere la nivelul dinților, lângă gingie.

Există tratament pentru bruxism? Este important să ştim că există tratament pentru bruxism. Iată alternativele:

 • gutiera flexibilă sau rigidă, cu rolul de a echilibra mușcătura dar și de a împiedica tocirea dinților pe parcursul nopții;
 • coroane dentare, cu rolul de a reda aspectul natural al dinților, aspect pierdut prin uzura continuă a acestora;
 • aparat ortodontic, cu rolul de a repoziționa dinții pe arcadă, în cazul unei mușcături deficitare.

Tratamentul va fi ales de către medicul dumneavoastră în urma consultatiei și va fi special etapizat astfel încât să atingă cele mai bune rezultate pe termen lung.


Dr. Ştefănescu Cosmin, specialist în protetică dentară, are ca principale competenţe realizarea digitală a coroanelor pe dinţi şi implanturi, cât şi a gutierelor folosite pentru tratamentul bruxismului.

Citeşte şi: Poate fi halena un simptom al parodontozei? Medicul specialist răspunde