Sfatul specialistului

Poate fi halena un simptom al parodontozei? Medicul specialist răspunde

Ştiaţi că halena – respiraţia urât mirositoare – este unul dintre simptomele parodontozei? Dacă vă confruntaţi cu acest simptom stânjenitor, cel mai indicat lucru pe care îl puteţi face pentru sănătatea voastră este o vizită la medicul stomatolog. Nu, guma de mestecat nu ajută, doar acoperă temporar mirosul neplăcut.

Dr. Alexandru Rău, medic specialist parodontolog la Clinica Gentle Dentist, ne-a spus mai multe despre halena asociată bolii parodontale, o afecţiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Despre cauze, efecte şi tratament, aflaţi din informaţiile de mai jos:

Halena fetidă, simptom al bolii parodontale. Respiraţia urât mirositoare, cunoscută în termeni medicali ca „halena fetidă“ sau „halitoza“, este unul dintre semnele bolii parodontale. Aceasta poate fi, prin urmare, unul din semnele majore de alarmă ale gingivitei şi parodontitei.

Care sunt cauzele halenei fetide? Simptomul este cauzat de bacteriile patogene şi ţesuturile pe care acestea le degradează şi produşilor de excreţie, reprezentaţi de endotoxinele bacteriene, în cazuri grave putându-se ajunge chiar la necroză. Principiul are la bază descompunerea proteinelor de către bacterii, rezultând compuşi sulfuroşi volatili, care dau respiraţiei un miros neplăcut. Aceşti compuşi sulfuroşi volatili, în afară de mirosul neplăcut, alterează permeabilitatea celulelor epiteliului sulcular de la nivelul gingiei, facilitând accesul metaboliţilor toxici la nivelul ţesutului conjunctiv aflat mai profund, determinând astfel progresia bolii parodontale.

Ce spun studiile referitor la legătura dintre respiraţia urât mirositoare şi parodontoză? Studiile arată că peste 80% dintre persoanele cu o formă de afectare gingivală şi osoasă prezintă respiraţie urât mirositoare. Un studiu publicat în „Journal of Natural Science, Biology and Medicine“, explică faptul că ţesuturile inflamate din timpul gingivitei (stadiul incipient al bolii parodontale, în care afectarea ţesuturilor este localizată doar la nivelul gingiei) servesc ca o sursă pentru producţia de compuşi sulfuroşi volatili. Dacă boala parodontală avansează şi afectarea ţesuturilor ajunge şi la nivelul osului alveolar din jurul rădăcinii dinţilor, din cauza unei acumulări mai mari de placă bacteriană, respiraţia urât mirositoare devine din ce în ce mai intensă.

Cum funcţionează tratamentul cu laser în cazul bolii parodontale? Tratamentul cu laser al bolii parodontale are ca principiu curăţarea acestor ţesuturi infectate, atât deasupra marginii gingivale cât şi sub, la nivel subgingival, şi eliminarea bacteriilor patogene şi a tuturor produşilor acestora, îndepărtându-se astfel şi cauza halenei fetide.


Dr. Alexandru RăuAbsolvent al Facultăţii de medicină dentară Carol Davila Bucureşti, dr. Alexandru Rău şi-a continuat studiile de specialitate timp de 3 ani în cadrul aceleiaşi facultăţi, obţinând în 2014 titlul de medic specialist parodontolog. Adept al terapiilor parodontale cu laserul, a urmat  Mastership Laser Therapy in Dentistry organizat de Aachen University, în Germania, specializându-se în tratamentele minim-invazive ale bolii parodontale.

Articole recomandate:
„Copilului i s-a rupt un dinte de lapte. Ce facem?“ – Medicul stomatolog răspunde
„Mai trebuie să plombăm dinții de lapte, dacă tot cad și se schimbă cu cei definitivi?“ Medicul stomatolog răspunde