Sfatul specialistului

Copilul aruncă mâncarea. Ce e de făcut? Nutriţionistul ne răspunde

Dacă celor mici li se pare amuzant să arunce mâncarea pe jos, părinţii nu sunt de aceeaşi părere… Care este metoda cea mai potrivită de a-i învăţa, cu blândeţe, că mâncarea nu se aruncă?

„Este important să îi lăsăm pe copii să exploreze mâncarea, odată ce intră în etapa diversificării alimentaţiei, să o descopere şi să o <<controleze>> singuri potrivit vârstei lor. Și la fel de bine este să le arătăm calm și ferm în acelaşi timp ce facem la masă, dar și ce nu ar trebui să facem“, ne sugerează Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului.

Cum este indicat să procedăm noi, ca părinţi, când copilul aruncă mâncarea? Iată câteva dintre metodele pe care Cosmina Niţu le-a găsit eficiente în oprirea aruncatului sau jucatului cu mâncarea în timpul mesei şi pe care ni le recomandă şi nouă:

  • Nu puneţi farfuria plină ochi cu mâncare (şi nici tăviţa scaunului de luat masa)!
  • Încercați să modelați comportamentul copilului în timpul mesei.
  • Când îl vedeţi că aruncă mâncarea pe jos, evitaţi să reacţionaţi agresiv şi spuneţi-i calm, dar cu un ton hotărât: „Nu arunca pe jos!“
  • Alegeţi un „castronel magic“ în care copilul să pună mâncarea pe care nu o mai vrea, arătându-i cum anume să facă (văzându-vă, va proceda la fel).
  • În cazul în care continuă să arunce mâncarea şi nu dă nici un semn să se oprească, sunt şanse ca, de fapt, să nu îi fie foame şi să îşi dorească doar să se joace. În acest context, cel mai potrivit ar fi să încercaţi să îl scoateți din scaun și să încheiați masa.
Este posibil ca toate aceste „reguli“ să nu funcționeze din prima. Încercaţi să nu vă descurajaţi şi să vă păstraţi optimismul şi consecvenţa!

Citeşte şi: Banană şi iaurt. Mic dejun sau gustare?