Răspunsul la întrebarea Cum ajut bebeluşul să eructeze? pleacă de la mesajul primit pe adresa redacţiei de la o proaspătă mămică. Iată, mai jos, conţinutul textului:
Sunt o proaspătă mămică, bebe are 13 zile, și sunt disperată pentru că nu reușesc să-l fac să râgâie. Nu mai știu ce să fac, simt că înnebunesc, o iau razna, nu știu ce să fac. Nu râgâie, l-am pus în acele poziții recomandate, dar degeaba, nu mă pricep. Ce să fac? Precizez că bebe stă şi mult la sân. Vă rog mult să mă ajutaţi!
Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru şi consultant lactaţie ICBLC, răspunde:
Care sunt situaţiile în care bebe înghite mai mult aer? „Bebeluşul, atunci când suge, trebuie să coordoneze foarte bine suptul, înghiţitul şi respiratul, şi se poate întâmpla ca, din când în când, să înghită şi aer. Dacă fluxul de lapte e mai mare decat poate el înghiţi, poate să pară că se grăbeşte să bea, deşi doar încearcă să nu risipeasca lapte. Când fluxul e mare, riscul să înghită mai mult aer creşte. La fel se întâmplă şi când bebeluşul nu se ataşează bine la sân, când scapă cu uşurinţă sânul sau face zgomote în timpul suptului.“
Cum îl ţinem corect pe bebe pentru a eructa? „În aceste situaţii, de înghiţit mult aer, eructatul este foarte important: punem bebeluşul cu pieptul şi burtica pe umărul nostru, cu căpşorul spre spatele părintelui şi braţele atârnând spre spatele nostru. Îl batem apoi uşor pe spate, pentru că în felul acesta dezlipim de pe pereţii stomacului bulele de gaz, care se unesc şi ies după aceea prin esofag. Dacă bebeluşul nu este poziţionat suficient de sus pe umărul nostru, toracele lui va fi bombat, iar manevra mult mai puţin eficientă.“
Cum procedăm cu bebeluşii care nu eructează? „Sunt, însă, şi mulţi bebeluşi care nu eructează pentru că fie nu înghit aer în timpul suptului, fie primesc un flux potrivit de lapte şi prind bine sânul. În primele zile, este bine să încercăm să ajutăm copilul să eructeze, dar dacă nu o face, înseamnă că nu are nevoie. Uneori, poate eructa la mai mult timp după masă, în timpul somnului, când, odată cu aerul, poate ieşi şi puţin lapte (adică regurgitează). În felul acesta, bebeluşul se descurcă singur, nefiind necesar ajutorul nostru.“
07ALAPTARE este un call-center non-stop, cu tarif normal, la care răspunde în permanenţă un consultant în lactaţie care te poate îndruma în orice situaţie legată de alăptare – de la lactaţie scăzută, durere la supt, ragade sau cazuri în care bebe nu ia bine în greutate, până la medicamente pe care trebuie să le iei în timpul alăptării, întoarcerea la serviciu şi alăptarea în sarcină.S-ar putea să te intereseze şi: Cursuri online de puericultură şi de alăptare, oferite gratuit de Bebe Tei şi copiisiparinti.ro