Sfatul specialistului

Cum ne dăm seama de performanţa unui scaun auto pentru copii?

Ne dorim ce este mai bun şi mai sigur pentru copiii noştri, mai ales atunci când vine vorba de achiziţionarea unui produs cum este scaunul auto.

Dar cum ne dăm seama, concret, de performanţa unui scaun auto pentru copii? Care sunt detaliile care ne arată că am făcut alegerea corectă?

Într-un chestionar de zece întrebări realizat de Bebe Tei, pe tema alegerii scaunului auto, Andrei Ulmeanu, consilier puericultură mare, răspunde:

Orice scaun auto pentru copii vândut pe teritoriul României prezintă obligatoriu o etichetă de culoare galben/portocaliu pe care sunt notate versiunea de omologare, criteriul de omologare, sistemul de prindere, grupa de vârstă, ţara în care a fost testat scaunul, numărul de aprobare, cât şi numărul unic de testare. După verificarea acestei etichete, este indicat ca scaunul pe care îl alegem pentru copil să fie unul testat ADAC (membru EuroNCAP). Această testare certifică faptul că acel scaun a fost supus unei serii de teste foarte riguroase, teste la finalul cărora scaunul auto pentru copii primeşte un calificativ notat cu foarte bine, bine, satisfăcător şi foarte slab şi, de asemenea, o notă de la 1 la 5, unde 1 înseamnă perfect şi 5 cel mai slab! Nota finală a scaunului este dată de media celor 5 note primite individual pentru: siguranţă, serviciu, ergonomie, poluanţi, prelucrare şi curăţare.

Citeşte şi:
Cum alegem scaunul de masă pentru copil


Andrei Ulmeanu este consilier Bebe Tei (puericultură mare), acreditat „Child seat safety“ (IOSH) şi membru CPD (Continuing Professional Development).