A-i învăţa pe copii despre valoarea banilor presupune şi a-i stimula în asumarea unei responsabilităţi. Cei mai mulţi apelează la „metoda puşculiţa“ – ceea ce nu e rău – puşculiţa fiind un start bun în procesul de învăţare al economisirii banilor.
Keri K. Powers propune în cartea ei, „Dezvoltă abilităţile sociale ale copilului tău“, un tip de activitate care să-i încurajeze pe copii să economisească bani, învăţând în acelaşi timp să fie responsabili.
Keri K. Powers este licenţiată în educaţie şi dezvoltare umană şi are o acreditare de consilier de şcoală primară în S.U.A. Şi-a început cariera drept consilier în domeniul sănătăţii mintale şi a descoperit rapid că îi place să lucreze cu copiii mici.
Powers propune ca, înainte de a începe activitatea cu tema economisirii banilor, copilul să ştie care este diferenţa între a avea nevoie de ceva şi a dori ceva. Avem nevoie de apă, de hrană, de haine, de un acoperiş – lucruri care ne asigură traiul de pe o zi pe alta, supravieţuirea. „Dorinţele sunt lucruri suplimentare, care ne bucură sau ne distrează“, scrie ea.
Iată, mai jos, caracteristicile generale ale activităţii propuse:
Vârsta: începând cu 4 ani;
Abilitate vizată: responsabilitatea
Materiale utile: hârtie, marker, puşculiţă/ plic
Număr participanţi: cel puţin un copil.
În ce constă procesul de economisire al banilor:
- se identifică obiectul dorit de copil şi se trece pe hârtie preţul acestuia;
- tot pe o hârtie, se realizează un grafic, în care vor fi notate câştigurile copilului;
- câştigurile copilului vor rezulta din activităţi/ sarcini suplimentare, separate de îndatoririle uzuale din familie;
- se completează graficul pe măsură ce se adună banii câştigaţi din sarcini şi se apreciază de câţi bani mai este nevoie;
- se pune suma strânsă în puşculiţă sau plic (ideal este ca puşculiţa să fie transparentă, pentru a avea o certitudine vizuală a efortului depus, pentru a vedea că efortul depus începe să dea roade);
- la final, copilul va merge împreună cu părintele la cumpărături pentru a-şi lua obiectul dorit.
Activitatea economisirii banilor nu se opreşte odată cu achiziţionarea produsului dorit. După tot acest proces, copilului i se vor pune diverse întrebări pentru a conştientiza anumite detalii: care a fost partea amuzantă/ mai dificilă, cum s-a simţit când a plătit din banii lui, ce a învăţat despre câştigarea în sine a banilor.
Articolul este inspirat din capitolul „Să facem economii“ (pp. 167-168), din cartea lui Keri K. Powers „Dezvoltă abilităţile sociale ale copilului tău“ (ed. Polirom, 2021).
Te-ar putea ajuta şi:
Ghid de educaţie financiară pentru copii