Sfatul specialistului

Dacă bebe doarme înfăşat, nu există riscul sufocării?

Moartea subită a bebelușului este una dintre cele mai mari temeri ale părinților, dacă nu cea mai mare. Din dragoste pentru micuții noștri, uneori, însă, ne îngrijorăm prea mult. Cum stau de fapt lucrurile în realitate?

Moartea subită la nou născut este un subiect real, dar nu are o cauză în sine, foarte clar precizată. Faptul că, de exemplu, punem un scutecel pe el, în primele săptămâni de viaţă, când copilul are mişcări limitate, nu înseamnă că va muri subit.

La ce ar trebuie totuşi să fim atenţi? La felul în care îl poziţionăm în pat şi în care aşezăm păturica peste el, preferabil cu mânuţele deasupra ei. Legat de poziţionarea bebeluşului în pat, este important de ştiut că acesta nu se aşază niciodată pe spate, cel puţin în primele săptămâni de viaţă. Aşezându-l pe spate, perfect întins, există riscul să regurgiteze şi să aspire laptele în căile respiratorii.

Ce altceva este bine să evităm pentru siguranța bebelușului? Dormitul pe burtă nesupravegheat trebuie, de asemenea, evitat, pentru că s-ar putea ca bebe să adoarmă profund şi să se sufoce cu capul în păturică. În schimb, dacă suntem lângă el şi îl urmărim, mai ales în timpul somnului de zi, s-ar putea să observăm că îi place foarte mult să doarmă pe burtică. Aşadar, îl putem lăsa să doarmă un somn întreg pe burtică, doar dacă este cineva în preajma lui care să-l urmărească. Dormitul pe burtă ajută la eliminarea gazelor, relaxează musculatura şi, nu în ultimul rând, este o poziţie de odihnă agreată de numeroşi sugari.

Informațiile sunt oferite de specialişti, în timpul cursurilor de puericultură organizate de Bebe Tei și CopiiSiParinti.ro.

Citește și:
Sunt fetițele mai predispuse la infecțiile de tract urinar?
Bebe are febră. Când mergem la spital?
Bebelușul strănută des. E cazul să ne îngrijorăm?

 

Distribuie articolul pe FacebookDistribuie articolul pe WhatsApp