Sfatul specialistului

„Este adevărat că după naşterea naturală ne recuperăm mai repede?“ Medicul specialist răspunde

Nașterea naturală vine cu multe avantaje atât pentru mamă, cât și pentru copil – nu o spunem noi, o spun specialiştii în obstetrică-ginecologie de la clinica Nativia.

Care sunt principalele avantaje ale naşterii naturale şi cum ajută acestea relaţia dintre mamă şi bebeluş? Ne răspunde Dr. Bogdan Chirculescu, medic specialist în obstetrică-ginecologie (clinica Nativia):

Recuperarea după naşterea naturală vs. recuperarea după naşterea prin operaţie cezariană. Nașterea naturală vine cu multe avantaje atât pentru mamă cât și pentru copil. Unul dintre marile avantaje este, într-adevăr, recuperarea mult mai rapidă pe care o au mamele ce nasc vaginal comparativ cu cele care nasc prin operație cezariană. Majoritatea mamelor reușesc să se mobilizeze aproape imediat.

Care este avantajul recuperării mai rapide, după naşterea naturală? Acest fapt permite, pe de o parte, evitarea unor complicații grave cum ar fi tromboza venoasă profundă și trombembolismul pulmonar, dar și posibilitatea de externare rapidă din maternitate, scăzând astfel riscul infecțiilor nozocomiale. Mai mult, convalescența scurtă post naștere naturală permite mamei să interacționeze imediat cu nou născutul, interacțiune cunoscută a fi benefică bilateral, atât pentru mamă cât și pentru bebeluş.


Dr. Bogdan Chirculescu Dr. Bogdan Chirculescu este medic specialist în obstetrică-ginecologie. După terminarea rezidențiatului în Spitalul Clinic Filantropia din București, a petrecut câteva luni, în calitate de clinical observer, la sala de nașteri a Spitalului Universitar St. George’s din Londra. Principalele sale competențe sunt ecografia obstetricală și ginecologică, colposcopia și planning-ul familial.

Articole pe aceeaşi temă:
Este chiar atât de dureroasă naşterea naturală? Medicul specialist răspunde
Cât de tare se modifică vaginul după naşterea naturală şi în cât timp îşi revine? Medicul specialist răspunde