Sfatul specialistului

„Este normal ca un bebeluș de 2 luni să tresară în somn?“ Medicul specialist răspunde

Ar trebui să fim îngrijorați dacă observăm la bebelușul de două luni că tresare în timpul somnului? Care sunt cauzele acestei manifestări și când este cazul să ne punem semne de întrebare?

Dr. Maria Iordache, medic specialist neonatolog (Clinica Nativia), ne vorbește despre tresărirea în somn la bebeluși, motivele din spatele acestei reacții și situațiile în care reprezintă un semnal de alarmă:

  1. Care sunt cauzele tresăririi în somn când bebe are 2 luni?
  2. Când începe somnul să fie mai liniştit?
  3. Când ridică tresărirea în somn un semn de întrebare?

1. Care sunt cauzele tresăririi în somn când bebe are 2 luni?
În cazul unui bebeluş de aproximativ două luni, tresăririle sunt de cele mai multe ori un lucru firesc şi au mai multe cauze. Ca să înţelegem pe deplin acest lucru, trebuie să menţionăm cauzele acestora:

  • Reflexul Moro sau de tresărire al nou născutului: apare mai ales la auzul unui zgomot şi este o mişcare bruscă a capului cu arcuirea spatelui. În unele cazuri, sunt urmate şi de un episod de plâns. Acest reflex involuntar apare în mod normal şi dispare treptat în primele 6 luni de viaţă.
  • Spasmele mioclonice sunt un alt tip de tresărire a bebeluşilor şi pot apărea în timpul somnului sau chiar în stare de conştienţă. Acestea se manifestă printr-un tremur brusc al corpului. Sunt considerate normale dacă nu sunt însoţite de alte manifestări.
  • Visele şi somnul REM. Visele şi stadiul de somn REM îl pot determina pe micuţ să respire neregulat, să scâncească sau să aibă un tremur rapid la nivelul picioarelor şi al mâinilor.

2. Când începe somnul să fie mai liniştit?
Pe măsură ce creşte, somnul va deveni mai liniştit, astfel că, după vârsta de 3 ani, copilul trece prin somnul REM în doar o treime din durata somnului.

3. Când ridică tresărirea în somn un semn de întrebare?
Există și situații particulare când tresărirea din timpul somnului trebuie să ne pună un semn de întrebare:

  • apare cianoza periorală (învinețirea din jurul buzelor);
  • copilul nu reacționează la trezire;
  • respirașia este foarte rapidă;
  • durata este mare și nu încetează la atingerea copilului.

În concluzie, putem spune că, atât timp cât aceste tresăriri sunt singulare și au o durată scurtă, nu ar trebui să avem motive de îngrijorare.

Citește și: Este sau nu este bine ca bebe să stea/ doarmă în plan înclinat?


Dr. Maria Iordache Dr. Maria Iordache, medic specialist neonatolog, practică o medicină bazată pe dovezi, adaptată la nevoile fiecărei mame și ale nou-născutului. La clinica Nativia, doamna doctor oferă cele două consulturi recomandate în prima lună după naștere (de la o săptămână/ o lună), pentru a evalua adaptarea la domiciliu și pentru a identifica problemele tardive de adaptare la viața extrauterină.