Ştiaţi că expunerea la soare, între orele 11 şi 15, are un rol important în asimilarea vitaminei D? Vitamina D3, cunoscută şi ca „vitamina soarelui“, este unul dintre principalii nutrienţi de care au nevoie copiii în primii ani de viaţă, dar şi de-a lungul creşterii lor.
Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru şi consultant în lactaţie, a vorbit despre beneficiile acestui nutrient pentru sănătate, într-o emisiune live susţinută de Secom Romania prin gama de Pediatrie Childlife Essentials®.
Revenind la întrebarea din articol – Sunt suficiente plimbările prin parc şi expunerea la soare pentru asimilarea vitaminei D? –, răspunsul specialistului este următorul:
Este o întrebare des întâlnită în rândul părinţilor atunci când merg la medicul pediatru. Care este însă răspunsul? Nu există o măsurătoare clară care să spună <<Da, pentru că a stat atâta timp afară, nu mai e nevoie să i se administreze în ziua respectivă doza de vitamina D>>. În principiu, ar trebui expusă la soare peste 20% din suprafaţa corpului – antebraţe, mâini, faţă, gât, picioare. Cât despre orele de expunere, recomandate sunt cele cuprinse în intervalul 11 şi 3 după-amiaza (chiar dacă, paradoxal, nu sunt tocmai orele indicate, însă asta nu înseamnă că va sta nonstop expus la soare între aceste ore). Mai mult, e bine de ştiut că orice aplicare de cremă cu factor de protecţie reduce drastic sinteza de vitamina D – blochează acţiunea razelor ultraviolete. Cât despre cei cu pielea mai închisă la culoare, expunerea ar trebui să aibă loc mai des. În concluzie, în primii doi ani de viaţă, este nevoie de o suplimentare a vitaminei D, iar în rest, o expunere uzuală la soare.
S-ar putea să te intereseze şi: Care sunt cele mai bune alimente pentru imunitate, conform nutriţionistului