Sfatul specialistului

Funcţionează tratamentul cu laser în cazul paradontozei? Medicul specialist răspunde

Tratamentul bolii parodontale cu laserul este un tratament ce oferă multiple avantaje comparativ cu tratamentul clasic al bolii parodontale.

Dr. Beatrice Pătraşcu ne spune mai multe despre tratamentul cu laser în cazul parodontozei, în ce constă intervenția și cum se stabilește preţul.

  • De ce oferă tratamentul cu laser, în cazul bolii parodontale, mai multe avantaje comparativ cu tratamentul clasic?
  • Ce tipuri de lasere se folosesc pentru tratarea parodontozei?
  • Cât costă procedura?

De ce oferă tratamentul cu laser, în cazul bolii parodontale, mai multe avantaje comparativ cu tratamentul clasic?
Ceea ce putem face cu laserele nu se poate realiza clasic, doar cu instrumentele de chiuretaj. Nefiind o tehnică chirurgicală, cum este tratamentul clasic, vindecarea este mult mai rapidă, de cele mai multe ori de pe o zi pe alta, sângerarea este absentă, durerile post intervenţie nu mai apar cum se întâmplă în varianta chirurgicală, iar cantitatea de anestezie este minimă sau absentă. Toate aceste lucruri fac să fie un tratament mult mai uşor de suportat de către pacient. De asemenea, lumina polarizată a laserelor folosite în tratamentul parodontozei are avantajul că pătrunde mult mai profund la nivelul osului şi a gingiei şi reuşeşte să decontamineze suprafeţe mult mai mari.

Ce tipuri de lasere se folosesc pentru tratarea parodontozei?
În tratamentul parodontozei, în cabinet folosim mai multe tipuri de lasere, din care amintim:
laserul dioda, cu un efect de sterilizare al bacteriilor în profunzimea osului şi a gingiei de până la 1,5 cm; ne ajută ca, de cele mai multe ori, să evităm tratamentul antibiotic (obligatoriu în tehnica clasică), ştiind efectul nedorit al administrării antibioticelor pentru întreg organismul. Efectul de biostimulare, tot al laserului dioda Epic, face ca metabolismul celular să fie mult accelerat, deci atât vindecarea gingiei, cât şi remineralizarea osoasă să se producă mult mai repede.
laserul ErCr:YSGG, cu rolul de a curăţa toate ţesuturile alterate, infectate; curăţă complet ţesutul infectat ce apare în parodontoză, lăsând gingia sănătoasă şi curată; de asemenea, sterilizează suprafaţa rădăcinei dinţilor şi stimulează sinteza unei enzime importante (fosfataza alcalină), cu rol de a determina producţia de os nou şi remineralizarea osului existent, oprind din evoluţie pierderea osoasă cauzată de paradontoză.

Cât costă procedura?
Costurile tratamentelor parodontale cu laserul variază în funcție de gradul de afectare osoasă și de numărul de dinți afectați care trebuie tratați. Diagnosticul de boală parodontală se pune de către medicul specialist parodontolog în urma examinării clinice, radiologice și după efectuarea măsurătorilor parodontale, care ne vor arăta exact cât și cum s-a retras osul pe fiecare dinte în parte. Abia atunci vom putea ști exact ce dinți sunt afectați și cât de mult a evoluat boala parodontală. Toate aceste detalii vor stabili tratamentul corect, indicat situației respectiv, după care se stabilește un plan de tratament cu costurile aferente.


Dr. Beatrice Pătraşcu Dr. Beatrice Pătraşcu este medic stomatolog la Gentle Dentist, cu specializare în laser stomatologic, pedodonție și inhalosedare. A absolvit Facultatea de stomatologie în cadrul UMF „Carol Davila“, un Master în lasere, la Universitatea RWTH din Aachen (Germania), și a urmat mai multe stagii de pregătire în clinici universitare din S.U.A. Din 2012, este membru WCLI (World Clinical Laser Institute).

Citește și: Poate fi halena un simptom al parodontozei? Medicul specialist răspunde