Sfatul specialistului

Află de la medicul specialist tot ce trebuie să ştii despre simptomele preeclampsiei!

Preeclampsia este o afecțiune serioasă care poate afecta femeile însărcinate și poate avea consecințe grave atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Seria articolelor despre importanţa conştientizării preeclampsiei continuă cu noi informaţii oferite de medicul specialist.

Care sunt simptomele preeclampsiei – cele tipice şi cele mai puţin vizibile sau cele care pot fi confundate cu alte afecţiuni? Află răspunsul complet de la Dr. Anca Panaitescu, medic primar obstetrică ginecologie cu supraspecializare în medicina fetală!

Preeclampsia, simptome tipice. Preeclampsia este caracterizată de tensiune arterială ridicată și prezența proteinelor în urină sau semne de afectare a organelor. Cu toate acestea, este posibil ca preeclampsia să nu prezinte simptome vizibile sau să aibă simptome care pot fi confundate cu alte afecțiuni.

Preeclampsia fără simptome vizibile. Preeclampsia poate fi o afecțiune tăcută, adică să nu prezinte simptome evidente. Aceasta este o situație delicată și îngrijorătoare deoarece poate face dificilă diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat. Deși simptomele comune ale preeclampsiei includ umflarea excesivă, dureri de cap severe sau tulburări de vedere, acestea pot fi absente în unele cazuri. Prin urmare, este important ca femeile însărcinate să fie supuse unor controale regulate și să efectueze analize de rutină pentru a detecta eventualele semne ale preeclampsiei, chiar și în absența simptomelor vizibile.

Simptome care pot fi confundate cu alte afecțiuni. Unele simptome ale preeclampsiei pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni comune în timpul sarcinii. De exemplu, umflarea picioarelor este frecvent întâlnită în timpul sarcinii și nu este neapărat un semn clar al preeclampsiei. De asemenea, durerile de cap și greața pot fi atribuite altor cauze. Din acest motiv, este important să se facă o evaluare medicală adecvată și să se monitorizeze tensiunea arterială și nivelul de proteine din urină pentru a exclude sau confirma prezența preeclampsiei.

Analize sigure pentru diagnosticul preeclampsiei. Există câteva analize medicale care sunt utilizate pentru diagnosticul preeclampsiei. Acestea includ monitorizarea tensiunii arteriale, analiza urinei pentru detectarea proteinelor și analizele de sânge pentru evaluarea funcției hepatice și renale. Deși aceste teste pot oferi indicii importante, ele nu pot diagnostica preeclampsia în mod definitiv. Diagnosticul precis se bazează pe evaluarea simptomelor, analizele de laborator și evaluarea medicală clinică.

Este important să se conștientizeze că preeclampsia poate fi o afecțiune cu impact major dacă este lăsată netratată și că simptomele pot varia de la caz la caz. Lipsa simptomelor vizibile nu exclude posibilitatea de a dezvolta preeclampsie. Prin urmare, este crucial ca femeile însărcinate să meargă regulat la medic și să aibă un stil de viață cât mai sănătos. Mai nou, există teste care pot aprecia riscul ca o pacientă să dezvolte preeclampsie cu mult timp înainte ca femeia să aibă simptome. Acest test se face încă din trimestrul întâi de sarcină, iar pentru gravidele la risc, se pot administra tratamente profilactice.


Conf. Dr. Anca Panaitescu Conf. Dr. Anca Panaitescu este medic primar obstetrică-ginecologie, Director medical interimar al Spitalului Clinic Filantropia București, Conferențiar Universitar la UMF Carol Davila și Membru în Consiliul Școlii Doctorale a UMF Carol Davila și doctor în științe medicale.

Beneficiind de experiența unor stagii de pregătire efectuate la University College London Hospital, dar și practicând zilnic într-unul dintre cele mai mari spitale de obstetrică-ginecologie din România, s-a supraspecializat în medicina materno-fetală.

Domeniile de interes, profesional și academic, sunt reprezentate în principal de preeclampsie și afecțiuni medicale în sarcină, afecțiuni fetale potențial tratabile și sarcina cu risc crescut. Are o activitate științifică importantă, reflectată în peste 50 de articole medicale publicate în reviste prestigioase internaționale ca autor, invitații în calitate de prezentator la manifestări științifice internaționale de renume și 6 cărți redactate la nivel național. Are peste 10 granturi și proiecte naționale și internaționale obținute, în scopuri educaționale.

Este o persoană caldă și empatică ce oferă respect deplin pacienților săi: mamă și făt. Se ghidează în consilierea medicală pe care o acordă pe principiile medicinei bazate pe dovezi. Este la rândul ei mamă și înțelege din propria-i experiență cât de important este să primești sprijinul medical adecvat în timpul sarcinii. Prețuiește timpul petrecut cu familia și îi place să facă sport, să gătească cu copiii și să citească istorie.

Citeşte şi: Ce este preeclampsia? Poate fi ea prevenită? Medicul specialist răspunde