Sfatul specialistului

Putem călători cu un nou născut? Medicul neonatolog răspunde

Vacanţele alături de copii vin cu multe întrebări la pachet. „De la ce vârstă este indicat să plecăm la drum cu cei mici?“, „De la ce vârstă putem zbura cu avionul?“, „Cât timp poate călători în scoică?“ – sunt doar o parte dintre ele.

Dr. Sorina Mitocaru, medic specialist neonatolog şi blogger la Picioruşe Călătoare, ne oferă o serie de informaţii esenţiale despre călătoriile cu copiii (nou născuţi/ bebeluşi), detalii de luat în calcul înainte de a pleca la drum, şi ne încurajează să plecăm în vacanţe împreună cu cei mici, de la vârste cât mai fragede:

  • Organizarea, esenţială înainte de a pleca la drum cu un bebeluş
  • Călătoriile cu un nou născut în maşină: vârsta recomandată
  • Călătoriile cu avionul: ce spun pediatrii
  • Condiţii esenţiale pentru a călători cu un nou născut
  • Importanţa vacanţelor alături de copii

Organizarea, esenţială înainte de a pleca la drum cu un bebeluş. Odată cu apariţia unui copil, ideea de vacanţă de modifică. Călătoriile cu copiii nu sunt mereu perfecte, trebuie să luăm în calcul foarte multe variabile şi trebuie să ne organizăm cu mult timp înainte. Clar, după apariţia unui copil, ideea de vacanţă se va schimba total, dar asta nu înseamnă că este imposibil de făcut.

Călătoriile cu un nou născut în maşină: vârsta recomandată. Nou născuţii sunt micuţi şi fragili, dar la fel de puternici şi de uşor adaptabili la schimbările din jur. De când ieşiţi pe poarta maternităţii, nou născutul are parte, practic, de prima lui călătorie, spre casă, este adevărat, dar iată, aceasta este prima ocazie să îl puneţi în scoică, pentru a se adapta la drumurile cu maşina. Călătoriile cu maşina, mai lungi de două ore, cu un nou născut, sunt recomandate după două săptămâni de viaţă ale acestuia. Este ideal să începem cu drumuri mai scurte şi apoi să le creştem durata. Nu uitaţi însă, la fiecare două ore şi jumătate, trebuie să faceţi pauză, peuntru a scoate copilul din scoică.

Călătoriile cu avionul: ce spun pediatrii. Călătoriile cu avionul sunt recomandate de pediatri, după vârsta de două luni, pentru că bebeluşii nu au sistemul imunitar complet dezvoltat, iar în avioane, sistemele de ventilaţie pot purta germeni de toate felurile, cei mici fiind, astfel, expuşi îmbolnăvirilor. Vârsta minimă de călătorie cu avionul este de 48 de ore de viaţă, dar fiecare companie aeriană are regulile ei. Uneori, pentru copiii mai mici de două luni, este necesar un aviz medical care să ateste că este clinic sănătos.

Condiţii esenţiale pentru a călători cu un nou născut. David, băieţelul meu, a călătorit prima dată pe o distanţă mai lungă, când avea 6 săptămâni. Am aşteptat să treacă perioada colicilor şi am fugit la munte. Dacă sunt hrăniţi, schimbaţi si nu au alte probleme, cum ar fi colicii, nou născuţii pot dormi tot drumul până la destinaţie. Primul zbor cu avionul, l-a făcut la 4 luni şi jumătate, zbor care a decurs fără probleme, a dormit până la Milano, nu a avut dureri de urechi, deşi eu mă pregătisem cu picături, suzete, biberon cu lapte, Nurofen. Am fost norocoşi că nu am avut nevoie de nimic.

Importanţa primei vacanţe alături de copil. Decizia de a pleca cu un nou născut într-o călătorie este a părinţilor, desigur, de aceea, este esenţial să vorbiţi cu medicul neonatolog sau cu pediatrul, înainte de a pleca într-o vacanţă cu cel mic. Fiecare copil este special şi poate medicul va da anumite recomandări de care trebuie să ţineţi cont. Sunt de parere că, de obicei prima călătorie alături de un copil, îţi poate influenţa ideea de călătorie, dar şi curajul. În funcţie de cum decurge prima călătorie, ai sau nu curaj să o faci şi pe următoarea. Sfatul meu este că nici o călătorie nu seamănă cu alta, fiecare drum cu maşina sau avionul este diferit, copiii sunt diferiţi, se dezvoltă şi se comportă diferit. De aceea vă îndemn să călătoriţi cât mai mult cu cei mici, încă din perioada de nou născut. Veţi petrece timp de calitate şi astfel vă veţi descoperi unii pe alţii.

S-ar putea să te intereseze şi: „Copilul plânge în avion. Cum gestionăm situaţia“


Sorina Mitocaru este medic specialist neonatolog şi blogger la Picioruşe Călătoare. Sorina face parte din Family Travel Bubble, o rețea de bloguri de călătorii în familie, fondat de 7 dintre cele mai cunoscute și relevante bloggerițe de călătorii cu copiii din România.