Potrivit OMS (Organizaţia mondială a sănătăţii), până la vârsta de 6 luni, bebeluşilor care sunt alăptaţi nu li se dă apă suplimentară (laptele matern este în proporție de peste 80% apă). Aşadar, când mama simte că bebelușului îi este sete, îl poate alăpta.
Când introducem apa în alimentaţia bebeluşului, odată cu diversificarea alimentaţiei, cu ce cantităţi începem? Cosmina Niţu, specialistă în nutriţie, recomandă, pentru început, cantităţi mici de apă (chiar din prima zi de diversificare), după care cantitatea creşte progresiv (zilnic, într-o primă fază, în jur de aprox 20-30 ml).
Putem să îi dăm bebeluşului apă de la robinet? Sunt părinţi care aleg apă cumpărată, destinată bebeluşilor (fie pentru prepararea hranei, fie pentru băut), dar şi părinţi care folosesc apă de la robinet pentru că nu îşi permit să o cumpere (apă pe care fie o fierb, fie o filtrează prin ataşarea unor filtre speciale). Însă o testare a unei monstre de apă de la robinet, la un laborator de analiză, poate oferi un răspuns cert şi satisfăcător. Informaţii privind calitatea apei se pot cere şi de la distribuitorul de apă la un oficiu de protecţie a consumatorului. Important este să aflăm care este nivelul de nitraţi (să nu depăşească 50 mg/l), iar apa să nu fie contaminată (cum se poate întâmpla în cazul apei din casele mai vechi, cu ţevi din plumb sau cupru neînnoite sau chiar al fântânilor). Apa de fântână trebuie testată, de asemenea, pentru săruri şi nitraţi (nitraţii pot duce la apariţia cianozei buzelor şi a tegumentelor).
Dar, tocmai pentru că acest proces este consumator de timp şi energie, majoritatea aleg să cumpere apa pentru bebeluşi. „Când cumpăraţi apa minerală, aveţi grijă ca pe etichetă să fie precizat faptul că e săracă în sodiu, destinată preparatelor pentru bebeluşi şi că are un conţinut de fluor sub 1 mg/l“ – aflăm din „Cartea bebeluşului“, scrisă de jurnalista Birgit Gebauer-Sesterhenn şi supervizată de dr. Manfred Praun.
Cum trebuie să fie apa pentru bebeluşi, folosită în consumul zilnic sau la prepararea hranei? În articolul Studiu privind calitatea apei pentru bebeluşi, realizat şi publicat de APC România, principalele calităţi ale apei pentru bebeluşi sunt:
„- slab mineralizată – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l;
– conţinutul de sodiu mai mic de 20 mg/l;
– corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor – numai după efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 din HG nr. 1020/2005 şi cu respectarea conţinutului în NO3 prevăzut în anexa nr. 4 din HG nr. 1020/2005;
– conținutul de nitrați este mai mic de 50 mg/l;
– conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l.
Apele potabile cu un conținut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani.“
Referinţe bibliografice: „Studiu privind calitatea apei pentru bebeluşi“ (www.apc-romania.ro), „Cartea bebeluşului“ (Birgit Gebauer-Sesterhenn şi dr. Manfred Praun, traducere de Doina Elisabeta Mihalcea şi Octavian Brândeu, editura Mladinska Bucureşti, p. 143), „Când putem începe să îi dăm apă bebeluşului?“ (articol semnat de Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului).