Sfatul specialistului

Se poate preveni cancerul de sân? Medicul specialist răspunde

Cancerul de sân este o formă de cancer destul de des întâlnită la femei, dovadă fiind numeroasele campanii de conştientizare a importanţei depistării la timp, dar mai ales de încurajare a controalelor de rutină şi a luării unor măsuri de prevenţie.

Dr. Laura Mustață, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia), oferă informaţii importante despre cancerul de sân şi în ce constă prevenţia:

Extirparea ambilor sâni – în ce situaţie poate fi considerată metodă de prevenţie? Prevenția cancerului de sân presupune să avem în vedere două direcții diferite: în primul rând, cancerele de sân prevenibile sunt acelea care apar în familiile cu mutații genetice care predispun la apariția acestei boli; în aceste situații particulare, cancerul de sân poate fi prevenit prin chirurgie profilactică, prin extirparea ambilor sâni și/sau a ambelor ovare. Medicul va ști să își îndrume personalizat fiecare pacientă în această privință. Însă trebuie reținut faptul că acest tip de cancer însumează maxim 15% din totalul cancerelor de sân, deci sunt dintre cele mai rare situații.

Stilul de viaţă sănătos, sarcina, alăptarea şi evitarea factorilor de stres – un rol esenţial în prevenirea cancerului de sân. În al doilea rând, cancerul de sân, care apare cel mai frecvent la femeile în menopauză și care este, în mare parte, un cancer ce exprimă receptori hormonali, poate fi prevenit prin evitarea expunerii îndelungate la hormoni estrogeni. Acest tip de cancer de sân se poate preveni prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin obținerea unor sarcini, prin alăptare, prin evitarea obezității și a factorilor stresori: stres, fumat, consum excesiv de alcool. Secretul în tratarea acestui tip de cancer îl reprezintă, de fapt, depistarea sa precoce, având un potențial mare de vindecare cu ajutorul tehnicilor de chirurgie conservatoare (evitarea mastectomiei, a extirpării sânului), pentru evitarea chirurgiei extensive a ganglionilor axilari și, de asemenea, pentru posibila evitare a chimioterapiei.


Dr. Laura Mustață a efectuat un stagiu de supraspecializare în chirurgia oncoplastică și reconstrucția mamară la Oxford University Hospital, Marea Britanie. Principalele sale competențe sunt ecografia ginecologică și obstetricală obținând de asemenea și o calificare europeană în chirurgie mamară (Europen Board of Surgery qualification in Breast Surgery). La spitalul universitar din Oxford a dobândit experiență în evaluarea pacientelor cu patologie mamară și cancer de sân.

Citeşte şi:
De câte ori pe an ar trebui să mergem la ginecolog?
Poate duce stresul accentuat la o naștere prematură?
Cât de tare se modifică vaginul după naşterea naturală şi în cât timp îşi revine?