Sfatul specialistului

Semne timpurii ale tulburărilor de învățare la copii: la ce să fim atenți încă de la grădiniță

Educația este un proces complex și fiecare copil învață într-un ritm propriu. Cu toate acestea, există momente în care părinții și educatorii pot observa anumite semne care ar indica posibile tulburări de învățare, încă de la grădiniță.

Dr. Alina MîndroiuDr. Alina Mîndroiu, medic primar în psihiatria și neurologia copilului și adolescentului, doctor în științe medicale și fondatoarea clinicii Dr. Mind, care are în focus neurologia și psihiatria pediatrică, ne spune cum putem recunoaște aceste semne și ce măsuri preventive pot fi luate în timp util pentru a sprijini dezvoltarea optimă a copiilor.

Semne timpurii de atenție:

1. Dificultăți de comunicare. Copiii care întâmpină dificultăți în exprimarea cuvintelor, în construirea propozițiilor sau în înțelegerea indicilor nonverbali pot prezenta semne timpurii ale tulburărilor de învățare. Aceștia ar putea evita conversațiile sau ar putea avea dificultăți în urmărirea instrucțiunilor.

2. Dificultăți în arie matematică: Tot în perioada grădiniţei, un alt semn al tulburărilor timpurii de atenţie ar fi dificultatea în recunoașterea numerelor, realizarea sarcinilor de numărare sau înțelegerea conceptelor matematice simple. Aceste semne indică potențiale dificultăți în învățarea matematicii, denumită științific Discalculia.

3. Dificultăți în recunoașterea literelor și sunetelor. Dacă copilul are dificultăți în recunoașterea literelor sau a sunetelor, acest lucru poate indica o posibilă dislexie, o tulburare de învățare care afectează abilitățile de citire și scriere.


Importanța observării atente
Identificarea semnelor timpurii ale tulburărilor de învățare este esențială pentru a interveni din timp și a sprijini dezvoltarea copilului. Părinții și educatorii ar trebui să fie atenți la aceste semne și să colaboreze pentru a crea un mediu de învățare adaptat nevoilor fiecărui copil.

Luarea măsurilor preventive
Dacă observați semnele menționate mai sus sau aveți preocupări cu privire la dezvoltarea copilului, consultarea unui specialist în psihiatrie și psihologie pediatrică poate ajuta la evaluarea și identificarea tulburărilor de învățare. Prin intervenția timpurie și personalizată, se pot dezvolta strategii de învățare care să permită copilului să-și depășească dificultățile și să-și atingă potențialul maxim.


La clinica Dr. Mind, înțelegem importanța depistării timpurii și sprijinirii copiilor cu tulburări de învățare. Colaborăm cu părinții și educatorii pentru a dezvolta abordări individualizate și terapii eficiente. Prin această abordare integrată, asigurăm o bază solidă pentru succesul la școală și dezvoltarea generală a copilului.

Citeşte şi: „Cum ne dăm seama că un copil are tulburări de învăţare?“ Medicul specialist răspunde